Annons

Ny undersökning: Unga värderar karriärmöjligheter högst

zoom 2000 yrkesverksamma och studenter inom besöksnäringen har svarat på vad de värderar i arbetet.
2000 yrkesverksamma och studenter inom besöksnäringen har svarat på vad de värderar i arbetet.
NYHETER. Unga vill ha karriärmöjligheter medan yrkesverksamma önskar trygghet. Det visar Visitas undersökning om vad som är viktigast i jobbet.
Annons

”Goda referenser för framtida karriär” är viktigast för studenter när de besvarar frågan om vad som är viktigast med ett jobb. På andra plats listar de ”trygg anställning” följt av ”bra möjligheter att bli befordrad till högre position”. Yrkesverksamma värderar ”trygg anställning” högst, därefter ”bra sammanhållning med kollegorna” och på tredje plats ”respekt för medarbetare”.

Det visar den enkät bland 2000 personer som undersökningsföretaget Universum genomfört på uppdrag av Visita. Samma undersökning rankar de mesta attraktiva arbetsgivarna i besöksnäringen och där toppar Scandic listan, följt av Nordic Choice Hotels och Grand Hôtel i Stockholm.

– Undersökningen ger insikter i vad medarbetare värdesätter hos arbetsgivare. Det är viktig kunskap för alla företag som vill attrahera duktiga medarbetare, säger Visitas vd Eva Östling.

Stort anställningsbehov

Med undersökningen har Visita bland annat velat öka kännedomen om besöksnäringen och vilka faktorer som är viktigast vid val av arbetsgivare för medarbetare inom näringen, inte minst för att näringen växer kraftigt.

– Visita representerar omkring 5 000 företag i hela landet, och totalt 7 000 verksamheter inom besöksnäringen. Fram till 2023 kommer vi att skapa 50 000 jobb. Samtidigt är näringens rekryteringsbehov lika stort som hela den offentliga sektorns, 40 000 personer per år behöver rekryteras, säger Eva Östling.