Annons

Nya reglerna en lättnad för campingägare

zoom Dragsö camping står inför ett generationsskifte.
Dragsö camping står inför ett generationsskifte.
NYHETER. Snåriga skatteregler för familjeföretag i generationsskifte slopas, något som tas emot med öppna armar av campingbranschen. ”Det är skönt att felaktiga beslut rätas upp”, säger Tomas Ringsby, ordförande SCR Svensk Camping.
Annons

Den nya vårbudgeten innebär många förändringar för besöksnäringen. Från och med i sommar blir det billigare för familjemedlemmar att ta över små företag som släktingar har byggt upp. Detta välkomnas av svenska campingbranschen.

– Vi har en hög andel familjeföretag i vår bransch, så vi ser detta som väldigt positivt. De nuvarande reglerna har varit ett allvarligt hinder för campingägare som vill hålla företaget inom familjen, säger Tomas Ringsby, ordförande SCR Svensk Camping.

”Kommer bli smidigare”

Dragsö Camping i Karlskrona är ett av de företag som kommer påverkas inom en snar framtid. De står just nu inför ett generationsskifte, och vd Thomas Berg reagerar med entusiasm på de nya bestämmelserna.

– Vi har haft det här företaget i 40 år, min far innan mig och nu ska jag snart gå i pension. Mina söner är redan inne i företaget, och vi har planerat noga för hur övergången ska gå till genom att bilda en koncern för bolaget. Nu ser det ut att kunna gå smidigare än vad vi förberett oss för, säger han.

Att hålla familjeföretaget inom familjen kommer också få positiva effekter för campingens anställda, menar Thomas Berg. När han drar sig tillbaka och sönerna tar över, kan personalen känna sig trygga med att de har full koll på hur företaget ska drivas.

Felaktiga regler rätas upp

SCR Svensk Campings ordförande Tomas Ringsby säger att det är för tidigt att säga vilka effekter de nya bestämmelserna kommer att få på lång sikt, men han tror att de kommer bli positiva.

– Som jag ser det har de nuvarande reglerna varit felaktiga och detta rätas nu upp. Vi hoppas att detta leder till att fler vill ta över familjeföretag.