Annons

Nyår med nya utmaningar

zoom Foto: Hooks Herrgård
Foto: Hooks Herrgård
NYHETER. Ett katastrofalt år för besöksnäringen avslutas med restriktioner som har tvingat nyårsöppna hotell och restauranger att ställa om i sista minuten.
Annons

Nästan tre miljoner kronor – så mycket förlorar Hooks Herrgård i småländska Hok under årets jul och nyår jämfört med tidigare år, enligt vd:n och ägaren Hans Edberg.

– I vanliga fall brukar vi ha runt tusen gäster sammanlagt under jul och nyår. I år hade vi 40 under julen och på nyårsafton har vi 70 bokade gäster.
Dagarna innan jul tvingades Hans Edberg och hans medarbetare ha flera akutmöten för att ställa om och anpassa herrgårdens nyårsfirande efter regeringens nya restriktioner.

– Vi har lagt middagen tidigare så att alla hinner äta innan vi måste stänga restaurangen, säger Hans Edberg. Vi serverar en femrättersmeny så det blir mycket mat på kort tid. Efter att ha utrymt restaurangen klockan 20 och dukat av allt välkomnar vi gästerna igen och serverar osttallrik, dessert och alkoholfri dryck. De som vill kan gå till spat i stället, vi bjuder gästerna på spaentrén eftersom de inte kan sitta i restaurangen hela kvällen. Sedan får de champagne på rummen och en take away-påse med vickning så att de får ett mysigt tolvslag.

Hur påverkar de nya reglerna bemanningen under nyår?

– Det blir väldigt mycket merarbete. Vi måste nästan ha mer personal än när vi har en full matsal med 240 gäster. Våra boenden är utspridda på åtta olika hus, så vi måste ha mycket personal som är stand by.

Vad anser du om de nya restriktionerna?

–Jag har respekt för restriktioner, men det finns inga bevis för att det är i restaurangmiljöer som smittan sprids.

Hur har den andra pandemivågen drabbat er hittills?

– I november tappade vi 130 000 kronor om dagen, och det var innan de nya restriktionerna kom. Det ser lika illa ut i januari, februari och mars. Vi räknar med att få stödpengar och att vi håller ut till dess, så vi ser framåt. Men det finns många företag som inte kan hålla ut så länge. Gör man sådana här restriktioner måste pengarna ut snabbare, annars kommer det att bli arbetslöshet en masse.

Copperhill Mountain Lodge i Åre är ytterligare ett av alla hotell runtom i landet som har fått anpassa sitt nyårsfirande efter de nya restriktionerna.

– Vi har fått göra om både sittningstider och bordsplaceringar, säger Eva Ottosson Rask, vd Copperhill Mountain Lodge i Åre. Jag har respekt för att man måste ta till åtgärder, men de kom lite sent och är lite väl stelbenta. I andra länder tillåter man familjer att sitta vid samma bord, och det tycker jag att man borde göra här också. Som det är nu måste vi separera en familj på fem personer som bor i samma rum, och det känns lite väl hårt.

Hur mycket påverkar detta er ekonomiskt?
– Det blir ett jättetapp. Vi har fått avbokningar av större sällskap som inte vill komma eftersom de inte får sitta tillsammans. Det blir en stor förlust en sådan här helg.

– Sedan tappar vi också i alkoholförsäljning eftersom gästerna går upp på sina rum. Vi har fantastiska utrymmen att umgås i, men klockan 22 är det tomt och tyst på hotellet. Och det kommer att märkas ännu mer på nyårsafton.