Nook, som slog upp portarna 2014, var en riktig kvartersfavorit på Södermalm i Stockholm. Den Michelin-prisade restaurangen, som drevs av Alexander Bäckman och Gustaf Larsson, flyttade från Åsögatan till större lokaler på Rosenlundsgatan vid Södra Station, men stängde helt för ett par år sedan. Men för Bäckman och Larsson blev längtan tillbaka för stor och i dagarna öppnar restaurang Nook igen, på ny adress men med samma uppskattade koncept som tidigare. Besöksliv fick ett snack med Alexander Bäckman inför nypremiären.
Hur känns det så här innan ni slår upp portarna till Nook igen?
– Det är stressigt naturligtvis. Jag har ju öppnat ett gäng restauranger i livet men har hitintills inte varit med om någon öppning när man liksom kan åka i väg och ta en kaffe i några dagar innan man öppnar, säger han.
Nook var uppskattat för sin familjära atmosfär och sina populära trerättersmenyer, hur känns det att återvända till ett på många sätt redan etablerat varumärke?
– Vi kan ju varumärket som du säger och vet vad vi behöver av lokalen, logistiken och utrustningen. Vi vet vad vi jobbar med för produkt och kan piffa och fila på den. Man kan säga att vi kan vrida och vända på saker mer. Det är fantastiskt att vi haft så mycket intresse från gamla gäster och kunder som redan är med i loopen.
Avslappnat och opretentiöst
Under förra hösten dök Nook tillfälligt upp i form av en pop up-restaurang och den nya versionen av Nook öppnar i samma lokaler. Det var själva upplevelsen av att vara en del av Nook igen i kombination med en viss mättnad i rollen som restaurangkonsulter som fick Alexander Bäckman och Gustaf Larsson att bestämma sig för att öppna på riktigt igen.
– Under de senaste åren så har jag jobbat som restaurangkonsult, vilket innebär att hjälpa kunder som äger och driver restauranger. Som gammal restaurangägare blir man ju självklart sugen själv, den som har eget gör ju som man vill men är man konsult anpassar man sig till fler viljor naturligtvis. Jag hamnade en del bakom en dator, det var inte min grej. Jag är byggd för att jobba med service, vilket jag också gjort i 32 år. Pop-up med Nook var så roligt!
Hur kändes det?
– Vi bjöd in alla gamla stamgäster från tio år av Nook, de tyckte det var skitkul att komma och var så positiva. Som en utopi av att driva restaurang, så är det ju inte alltid till vardags.
Du kanske behövde pausen för att uppskatta vad du hade innan?
– Njae, jag hade aldrig tappat geisten. Då ska man inte hålla på längre. Men för mig personligen passade det inte med nio till fem.
Var det tråkigt?
– Ja, ganska tråkigt med just den delen. Men, nu har jag bättre förståelse för folk som har ett inrutat liv och måste planera saker tre månader i förväg. För mig är det restauranglivet som gäller, jag blir som bäst när jag får vara på en plats där jag kan göra av med lite av min energi. Gustaf är lugnare än jag haha.
Berätta om köket och maten på Nook, vad kan gästerna förvänta sig?
– Tanken är ju att det blir trerättersmenyer, som vanligt. Vi kommer också ha en avdelning som är icke bokningsbar, den är till för om man vill slinka in för en flaska vin och enklare middagar, man behöver inte äta trerätters. Annars är det svårt att prata koncept, alla säger ju att de jobbar med råvaror som är i säsong och har ett ”ny-nordiskt” kök men ingen vet vad ”ny-nordiskt” är. Vi jobbar med internationellt influerad matlagning och framför allt med det vi tycker om. Det finns flera fördelar med att vara flexibla.
Som vad?
– Gustaf och jag vi kommer byta ut ungefär en rätt på menyn i veckan. Det kommer finnas möjligheter att ändra och fixa som vi vill. Vi pratar och provar mat hela tiden och kan vara flexibla med vad vi serverar, baserat på vad vi tycker är kul. Det viktigaste är att maten vi levererar är god, sen ska den också passa in i konceptet med Nook. Allt spelar in: service, mat, dryck och atmosfär.
Hur ska restaurangupplevelsen vara?
– För gästerna ska det vara högt i tak, man ska kunna skratta högt vid bordet utan att känna sig stirrad på. Du ska inte heller känna att man måste klä upp sig i dubbelknäppt kostym för att komma till oss. På Nook är det avslappnat och opretentiöst, men produkten ska vara prisvärd, det är viktigare än någonsin.
På tal om just prisvärd, hur är det att öppna restaurang i de här svajiga ekonomiska tiderna?
– Hela världsmarknaden är så instabil i dag, men jag tror ändå att folk kommer fortsätta att gå ut och äta och dricka. Priserna går bara upp så vi ska försöka att hålla dem nere, då blir man extra konkurrenskraftig. Mycket har hänt sedan vi stängde Nook på Rosenlundsgatan för två år sedan. Råvarupriserna har skenat. Men, vi kommer erbjuda trerättersmeny för 595 kronor även nu, precis som vi gjorde då. Det är roligare att driva en restaurang som är full än en som är tom. Vi börjar så i alla fall, vi får kämpa på för att få ekonomin att gå ihop. Bättre än så kan jag inte göra.