Annons

Nytt avtal för anställda inom besöksnäringen

zoom Torbjörn Granevärn, förhandlingschef Visita
Torbjörn Granevärn, förhandlingschef Visita
NYHETER. Visita och Hotell- och restaurangfacket har idag tecknat ett nytt kollektivavtal för anställda inom svensk besöksnäring.
Annons

Avtalet, som omfattar ca 200 000 medarbetare, följer märket som industrins parter tecknat med en total kostnadsram på 7,4 procent över två år. Torbjörn Granevärn, förhandlingschef på Visita, säger att det är ett styrkebesked med ett avtal som följer industrins märke och därmed skapar förutsägbarhet de kommande två åren. I ett långsiktigt perspektiv är det viktigt att stå upp för den svenska lönemodellen, menar han.

– Den höga nivån på märket kommer dock innebära utmaningar för många företag inom besöksnäringen, inte minst med tanke på att pandemin slog hårt mot våra medlemsföretag.

Prioriterar medarbetare som stannar

Visitas ingång i avtalsrörelsen har varit att prioritera prestation och utbildning, liksom medarbetare som stannar i branschen. Allt för att öka attraktiviteten för besöksnäringen.

– Fördelningen av löneutrymmet innebär en tydlig prioritering av medarbetare som stannar i branschen. Dessutom skapar vi förutsättningar för ökad attraktivitet genom en förenklad och förbättrad process för individuell lönefördelning, säger Torbjörn Granevärn.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!
Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...