Annons

Nytt klimatpris för ökad hållbarhet i branschen

zoom Curt Bergfors. Foto: Pressbild
Curt Bergfors. Foto: Pressbild
NYHETER. En ny stiftelse och ett nytt pris som ska bidra ett mer hållbart matsystem – på så sätt vill Maxgrundaren Curt Bergfors få matvärlden att bli mer hållbar.
Annons

Livsmedelssystemet bidrar till drygt en fjärdedel av de globala utsläppen av växthusgaser. Det vill Max grundare Curt Bergfors vara med och ändra på med den nybildade stiftelsen The Curt Bergfors Foundation, en global satsning med mål att göra livsmedelsförsörjningen långsiktigt hållbar.

För att få fler att engagera sig i frågan har stiftelsen nu lanseratThe Food Planet Prize, ett årligt pris som ska dela ut vardera 1 miljon dollar till två olika pristagare.

Det ena priset ska gå till en befintlig lösning för ett hållbart matsystem som kan skalas upp globalt och det andra till ett nytänkande initiativ som kan bidra till att reformera livsmedelsförsörjningen i grunden.

– Det här är utmaningar som vi alla behöver ta oss an. Vår matplanet är trasig. Vi är alla en del av problemet och vi måste alla försöka bli en del av lösningen. Jag vill bidra genom stiftelsen och The Food Planet Prize, säger Curt Bergfors.

Nomineringarna görs på The Food Planet Prize hemsida och de ska sedan utvärderas av en internationell jury ledd av klimatforskningsprofilerna Johan Rockström och Line Gordon.

– Det här är ett jättebra initiativ, jag skulle vilja se fler sådana för det behövs mer pengar för att utveckla matsystemet snabbare, säger Johan Gottberg, en av grundarna bakom Restauranglabbet, som har som mål att skapa världens mest hållbara restaurang.

– Vi startade Restauranglabbet eftersom förändringen av matsystemet går för långsamt. Det som saknas i dag är framför allt samarbeten över gränserna, mellan det privata, offentliga, forskare och matmänniskor. Till dessa samarbeten behövs det massor pengar för att snabbt komma vidare. Vi hoppas att fler följer Curts initiativ i liknande spår, jorden har inte tid att vänta.

Den första prisutdelningen av The Food Planet Prize blir hösten 2020.