Annons

Ökat hemestrande lyfter besöksnäringen

zoom Den största ökningen kommer från svenskar som valde att semestra hemma. Foto: Colourbox
Den största ökningen kommer från svenskar som valde att semestra hemma. Foto: Colourbox
NYHETER. Antalet gästnätter i den svenska besöksnäringen ökade med 7 procent i juni och juli jämfört med 2018. Det visar färska siffror från SCB. ”En stark utveckling”, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.
Annons

Svenska hotell, vandrarhem och andra kommersiella boenden redovisar två starka sommarmånader med över 11,5 miljoner gästnätter, en ökning med 7 procent jämfört med samma period 2018. Det visar de senaste inkvarteringssiffrorna från SCB.

Även om europeiska gäster står för en stor del av ökningen, kan den största delen härledas till att fler svenskar valde att semestra hemma i Sverige under juni och juli.

– Det är en stark utveckling. Allt fler söker efter hållbara och genuina upplevelser och där är svensk besöksnäring långt fram. Det tillsammans med den svenska naturens dragningskraft gör Sverige till ett attraktivt resmål, säger Jonas Siljhammar, vd Visita.

Sett till enbart antalet hotellnätter låg ökningen på 6,7 procent, vilket är den starkaste procentuella tillväxten sedan 2015.

Den största ökningen av antalet gästnätter på hotellrum skedde utanför storstäderna, och låg på 7,8 procent, att jämföra med storstäderna, där ökningen var 4,9 procent jämfört med samma period 2018. Utanför storstäderna (övriga landet) ökade efterfrågan både procentuellt sett och i absoluta tal. Av de tre storstäderna stod Malmö för den största tillväxten, med 14,5 procent (Göteborg 1,1, Stockholm 4,6).

Även augusti var en stark månad för hotellen i storstäderna, visar siffror från Benchmarking alliance, som Visita tagit fram.

Beläggningen var 83 procent, en ökning med nästan två procentenheter jämfört med samma månad förra året. Samma bild ger de campingplatser som hittills rapporterat siffror för augusti.

– Den samlade bilden är att det varit ytterligare en fantastisk sommar för turismen till Sverige. Näringens betydelse för jobb och tillväxt är stor runt om i Sverige, säger Jonas Siljhammar.