Annons

Ölutbildning kan ge kunskapslyft för restaurangerna

zoom Kunniga gäster kräver kunniga krögare. Därför startar landets första renodlade ölsommelierutbildning. Foto: Colourbox
Kunniga gäster kräver kunniga krögare. Därför startar landets första renodlade ölsommelierutbildning. Foto: Colourbox
NYHETER. För att möta det växande intresset för öl startar landets första renodlade ölsommelierutbildning. Krögarna är positiva: ”När kunskapen hos gästen växer måste även vi vara på tårna”, säger Andreas Jakob, ägare till Ölstugan.
Annons

Som ett tecken på det exploderande ölintresset de senaste åren, finns idag cirka 400 mikrobryggerier i Sverige. Utvecklingen har betytt att restauranggästerna blivit kunnigare i ämnet. För att höja kunskapen även hos krogarna startar landets första ölsommelierutbildning.

Det är utbildningsföretaget Gustibus som ligger bakom, och den första av de två kurser den här terminen äger rum i Malmö. Under tio dagar ska de fjorton första eleverna få fördjupad kunskap om olika ölstilar, sensorik, mat och öl i kombination, samt fathantering. Kursen innehåller även studiebesök till pubar och bryggerier.

Ölstugan Tullen i Göteborg och i Stockholm specialiserar sig på öl från svenska mikrobryggerier, och har sedan 2010 varit ett tillhåll för fantaster. Delägare Andreas Jakob ser positivt på den nya utbildningen.

– Jag har hållit i ölprovningar i över tio år, i början var folk inte så medvetna. I dag kan de massor om alla aspekter av drycken, och då gäller det att vi håller oss på tårna med ny kunskap.

Andreas Jakob tror att en ölsommelierutbildning skulle kunna hjälpa hans medarbetare att lyfta gästernas dryckesupplevelse.

– Det är grymt med en sådan utbildning, och det är helt fantastiskt med allt som görs för att utveckla branschen och öka intresset. Min filosofi är att man aldrig blir fullärd och vi måste veta mycket om drycken för att kunna sälja rätt öl till rätt gäst – allt för att skapa en bra upplevelse för gästen.

I höst hålls ölsommelierutbildningen i restaurang Gute i Stockholm. Ska någon hos er delta?

– Ja absolut, jag kommer att uppmuntra mina medarbetare att göra det. Jag skulle tycka att det var toppen om de visade intresse för detta.