Annons

Operakällaren gör största satsningen sedan Wretmans tid

NYHETER. Operakällaren i Stockholm gör sina största ombyggnationer på över femtio år. Totalt har de investerat 16 miljoner i  nya lokaler för att hävda sig på konferensmarknaden.
Annons

Nu har Operakällarens konferens- och bankettlokaler fått ett rejält ansiktslyft med ny inredning, nya golv och modern teknisk utrustning. Luftkvalitet och akustik har förbättrats och konferenskonceptet har förfinats. Arbetet har kostat upp mot 16 miljoner kronor.

– Det är den största ombyggnationen vi gjort på Operakällaren vad jag kan komma ihåg sedan den stora ombyggnationen som gjordes 1955 till 1961 när Tore Wretman tog över, säger källarmästare Ludvig Jureskog.

Vill möta nära konkurrens

Att det går trögt för konferensmarknaden runtom i landet märks inte av inuti Kungliga Operahuset. Tvärtom behövde man rusta för att möta den växande efterfrågan och konkurrensen. Bara ett stenkast bort ligger nämligen närmsta medtävlaren Grand Hôtel och åt andra hållet storsatsar Nordic Choice med två nya hotell som öppnar i början av 2017.

– Vi ser det här som en långsiktig plan och en chans för oss att kunna ta en större del av en marknad som vi inte varit framgångsrika i tidigare. Vi kallar oss själva ”möjligheternas hus” och vi vill självklart alltid ha våra lokaler fulla av gäster, säger Ludvig Jureskog.

Operakällaren har redan ett gott rykte för sin gastronomi med en stjärna i Guide Michelin och hovtraktören Stefano Catenacci som köksmästare. Men konferenserbjudandet är helt nytt.

– Vi är väldigt ödmjuka inför uppgiften då vi inte har setts som en konferensanläggning innan och måste i och med detta alltid vara på topp för att kunna behålla dem kunderna som lägger sina konferenser hos oss.

K-märkt krångel

Att byggnaden är K-märkt har inte gjort satsningen enkel. Operakällaren byggdes som en del av Kungliga Operan på Oscar II:s tid. Byggnaden har den högsta gradens märkning – samma som slottet.

– Vi har planerat på att göra detta under en längre tid och det tar väldigt lång tid att få vissa saker igenom då det måste stämmas av vad man får ta ner, riva eller bygga om. Allt vi gör måste vi få ett godkännande för om det så är en enkel sak som att hänga upp en tavla.

Vad kommer allt det nya innebära för er verksamhet och beläggning i framtiden?

– Vi räknar med att vi kommer att kunna se en ökning på vår beläggning från och med årsskiftet, då vi just nu går mot julbordstider och har fullt hus så kommer vi nog först då kunna se effekten av detta. Vi hoppas och tror på att vi kommer att se en ökning på 15 till 20 procent på vår omsättning i första halvan av 2017 när det kommer till vår festvåning och konferensavdelning.