Annons

Orimliga krav på alkoholtillstånd för ny skybar

zoom Krögaren William Axelsson är frustrerad över krav på alkoholtillstånd hos nya skybaren Vy.
Krögaren William Axelsson är frustrerad över krav på alkoholtillstånd hos nya skybaren Vy.
NYHETER. Nya restaurangen Vys skybar öppnade i veckan i Jönköping. Men orimliga krav på ställets alkoholtillstånd riskerade att omkullkasta nysatsningen.
Annons

Nyöppnade restaurang Vy ligger inuti ett cylinderformat höghus. Här har man verksamhet på både plan 1 och plan 16 i huset och därför hävdar socialnämnden att det inte är en sammanhängande yta. Nämnden har beviljat serveringstillstånd men beslutat om ett villkor som innebär att hissarna i huset måste vara låsta till att bara gå mellan plan 1 och plan 16 när alkoholservering sker på plan 16.

Villkor omöjliga att följa

För det företag som driver restaurangen, Företagscatering AB, innebär det villkor som socialnämnden har beslutat stora problem eftersom det i praktiken inte är möjligt att följa.

– Det största problemet är att det inte är tekniskt möjligt att låsa hissarna på det sättet. Och även om det skulle gå så är det inte hållbart, om vi har lunch där uppe och en gäst vill ha ett glas vin så måste servitören ursäkta sig och säga att hen måste låsa hissarna först, det är helt galet, säger William Axelsson. 

Enligt honom kommer restaurangen att lida stor ekonomisk skada om de inte får servera alkohol.

– Jag vågar knappt tänka på vad det skulle innebära. Vi har ett stort bolag bakom restaurangen som omsätter 65 miljoner kronor och det här är den största satsningen vi gjort. Vi har investerat flera miljoner i det här och bara under april så har vi tre kvällar med Joe Labero som kommer att genera 750 000 kronor. Omsättningen kommer att landa på över en miljon kronor vår första månad, så ekonomiskt skulle det innebära en katastrof om vi inte får tillståndet.

Saknas stöd i alkhohollagen

Att alkoholtillståndet gavs med krav på låsta hissar så nära inpå öppning upprör William Axelsson. Han lämnade nämligen in en ansökan om serveringstillstånd redan i september förra året – just för att allt skulle vara klart inför öppningen.

– Socialnämndens beslut blev inte klart förrän 15 mars i år. Och där var kravet att vi måste låsa hissarna, annars får vi inte serveringstillstånd, säger William Axelsson.

Företagscatering AB har överklagat beslutet till förvaltningsrätten. Visitas chefsjurist Stefan Lundin företräder företaget i domstolen. Han anser att det saknas stöd i alkohollagen för att ställa de krav som politikerna i socialnämnden gör.

– Jag har aldrig hört talas om något sådant villkor tidigare och enligt vår bedömning är det tydligt att alkohollagens krav uppfylls utan villkoret. Det finns helt enkelt inte skäl för ett sådant villkor. Det är ju också självklart att kommuner inte kan ställa upp villkor som är omöjliga att följa.

Ärende till domstol

Förvaltningsrätten har genom ett så kallat interimistiskt beslut bestämt att det aktuella villkoret tills vidare inte ska gälla. Företaget kan därmed servera alkohol enligt tillståndet utan att hissarna är låsta till att bara gå mellan plan 1 och plan 16.  

Vad händer nu?

– Nu ska ärendet prövas i domstol. Det blir så kallad skriftväxling och det kan ta sin tid innan frågan avgörs slutligt genom dom, säger Stefan Lundin.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...