Annons

Östersund lyfter hållbarhet med matfestival

zoom Lena Flaten, som driver Flammans skafferi jobbar enbart med lokala råvaror.
Lena Flaten, som driver Flammans skafferi jobbar enbart med lokala råvaror.
NYHETER. På måndag den 18 juni är det Internationella dagen för hållbar gastronomi. I Östersund börjar firandet redan på lördag med den hållbara matfestivalen Eat Art.
Annons

Hösten 2016 utsåg FN:s generalförsamling den 18 juni till “Sustainable Gastronomy Day” för att uppmärksamma gastronomins betydelse för att uppnå de 17 globala mål för hållbar utveckling som världens ledare har antagit.

Hyllar lokala råvaror

I Östersund, som sedan 2011 är utsedd till ”City of Gastronomy” av FN-organet Unesco, firas dagen redan den 16 juni med matfestivalen Eat Art. Syftet är att hylla de lokala råvarorna och människorna bakom dem.

– Vi har så många fina råvaror och duktiga mathantverkare i länet så det känns naturligt att lyfta dem med en festival, säger projektledaren Fabienne Theiler.

Det blir olika korskulturella aktiviteter, bland annat pop up-krogar, en sameby med samiska råvaror och en bröd- och ostfestival där besökarna kan baka bullar, laga pizza och få bakningstips.

Mat av Sveriges yngsta mästerkock

Besökarna kan även se grönsaksakvareller i en vegansk konstutställning, lära sig mer om ätbara vilda växter och smaka mat tillagad av vinnaren av den senaste omgången av Sveriges yngsta mästerkock, Lily Larsson från Ås. Dessutom gästar utländska kockar från Unesconätverket Creative Cities, som Östersund är en del av, för att laga mat tillsammans med lokala kockar.

En av dem är Lena Flaten, som till vardags driver Flammans skafferi i Storlien. Hon verkar för en hållbar utveckling inom mathantverk, bland annat genom att enbart jobba med lokala råvaror.

– Jag kommer att ta med mig årets skörd av rabarber och drycker gjorda av förra årets skörd av frukt och bär. Dessutom blir det ren, älg, fjällko och andra råvaror från hållbara bönder och lokala slaktare. Jag använder samma råvaror som i mina avsmakningsmenyer men vill visa att mathantverk inte bara är fine dining.

– Den här festivalen är ett bra sätt att göra det tillgängligt för fler. Jag vill göra det så okomplicerat som möjligt och förhoppningsvis inspirera andra.

Kan bidra till att nå miljömål

Festivalen avslutas med ett branschseminarium den 18 juni. Det leds av Ingela Stenson, omvärldsanalytiker på United Minds, och ska handla om hur den lokala matproduktionen kan bidra till att nå de regionala klimat- och miljömålen.

Seminariet arrangeras av Klimatråd Jämtlands län i samarbete med Eat Art-festivalen och Food In Action.