Annons

Ostronexperten: ”Inga tillbehör tack!”

zoom Landets bästa ostronöppnare. Johan Malm har gedigen erfarenhet av att tävla med de högtidsfirande havsmolluskerna.
Landets bästa ostronöppnare. Johan Malm har gedigen erfarenhet av att tävla med de högtidsfirande havsmolluskerna.
NYHETER. I helgen är det ostronfest i Grebbestad i Bohuslän. Då firar man Ostronets Dag och anordnar SM i ostronöppning.
Annons

Hotell- och konferensanläggningen TanumStrand i Grebbestad står värd för helgens ostronfestiviteter. Här kommer bland annat eliten inom ostronöppning att hålla ostronskola. Men det är också dags för tuffa tävlingar när SM i ostronöppning går av stapeln.

Besöksliv når tvåfaldige världsmästaren Johan Malm från Göteborg när han är på väg till Grebbestad för att tävla.

Berätta, hur går en tävling i ostronöppning till?

− Man bedöms på tid, det gäller att öppna 30 stycken så snabbt det bara går. Begår man misstag får man tidstillägg på fyra sekunder, till exempel om det är skal i ostronet eller om själva ostronet inte är avskuret från botten. Om man skär sig själv så att det börjar blöda får man böta 30 sekunder per ostron, så det innebär i princip att du blir diskvalificerad.

Vilka är det som tävlar?

− Det anordnas tävlingar i 20-25 olika länder, där det koras en nationell mästare som går vidare till VM på Irland där det alltid hålls. Sen poppar det även upp nya tävlingar, framförallt i USA och Kanada.

Finns det några prissummor att tala om?

− I Nordamerika har de lite bättre summor, och Norge är också bra. Men i Sverige finns det nog inga pengar över huvud taget. Här vinner man ära och beröm. 

Hur blir man en bra ostronöppnare?

− Många är duktiga på att öppna ett dussin ostron på ett fint sätt. Skillnaden blir när det är 30 ostron i tre snabba heat, konsten är att behålla lugnet och fortfarande göra det felfritt under press. Ofta gör man det alldeles för fort och får istället straffsekunder. Eller så orkar man inte hela vägen.

Vilka redskap använder man?

− Enda kravet är man ska ha en kniv. Vissa tejpar delar av händerna, vissa har golfhandske. Jag gillar egentligen inte att ha handskar alls, men numera har jag tunna, heltäckande gummihandskar på båda händerna eftersom jag skar mig ordentligt på ett ostron under ett SM en gång.

Hur njuter man bäst av ostron enligt din mening?

− Har man riktigt bra ostron behöver man bara god dryck till, till exempel mörkt öl eller porter. Grebbestads ostron-porter kan jag varmt rekommendera. Klassikerna funkar förstås alltid: Champagne och Chablis, och vissa föredrar lite sötare varianter som man dricker i södra Frankrike. Det finns en ostrontyp med tillhörande dryck för alla smaker.

Ska man inte ha några tillbehör?

− Nej, bra ostron ska ätas naturella – du behöver inte citron, vinägrett, tabasco eller vad folk nu har till.

Vad är det som gör Grebbestad-ostronen speciella?

− De är en ganska ovanlig art, som är exklusiv i sig själv. Vattnet är bland det renaste som finns på planeten. Ostronen växer själva helt opåverkat, de ligger och marinerar på botten med bohuslänsk granit i 5-10 år innan man skördar dem. Så de är långsamt växande och får en komplex smak. Är man nybörjare är det egentligen inte det bästa ostronet att börja med, eftersom det är kraftigt och smakrikt. Är man helt novis finns det mildare ”instegsostron”, men är man ostronälskare finns det knappt något bättre! 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...