Annons

Parks and Resorts hoppas på den tillfälliga lagen

zoom Berg och dalbanan Monster är en av Gröna Lunds stora nyheter<br />
 2021, berättar P&Rs koncernchef Christer Fogelmarck. Foto: Pressbild
Berg och dalbanan Monster är en av Gröna Lunds stora nyheter
2021, berättar P&Rs koncernchef Christer Fogelmarck.
Foto: Pressbild
NYHETER. Den tillfälliga pandemilag som regeringen presenterade igår kan göra det möjligt för nöjesparkerna att öppna 2021. Men lagen hade gärna fått komma tidigare, menar Parks and Resorts vd Christer Fogelmarck, som ännu saknar besked om kompensation för att parkerna har tvingats hålla stängt hela året.
Annons

Svenska nöjesparker, som lyder under ordningslagen begränsas av den så kallade 50-regeln, som idag har blivit en 8-regel. Det har gjort att nöjesparker som Liseberg, Gröna Lund och Astrid Lindgrens värld inte har kunnat hålla öppet på hela året, trots att man har vidtagit åtgärder för att minimera risken för smittspridning.

Igår presenterade regeringen ett förslag på tillfällig pandemilag som ska göra det lättare för regeringen och myndigheter att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning utan att lägga begränsningar på verksamheter som kan bedrivas smittsäkert. Parks and Resorts koncernchef Christer Fogelmarck välkomnar förslaget.

– Vi tolkar det som att den tillfälliga pandemilagen ska erbjuda ett regelverk som är mindre trubbigt än ordningslagen, vilket gör det möjligt även för nöjesparkerna att kunna ha öppet på ett säkert sätt, precis som restaurangerna, och det tycker vi är bra, säger han och fortsätter:

– Att ha tvingats lyda under ordningslagen har inneburit oproportionerliga konsekvenser för vissa verksamheter. Trots att vi har kunnat erbjuda en säker miljö har vi ändå inte fått lov att ha öppet på grund av ordningslagen.

Christer Fogelmarck hade dock önskat att regeringen hade agerat snabbare.

– Vår ordinarie premiär på Gröna Lund är den 24 april. För att kunna öppna då behöver börja rekrytera nu i december, vilket blir en chansning eftersom vi i nuläget inte får öppna. Vi måste jobba som om vi får öppna, så vi räknar med det.

Vad gör ni nästa år för att kompensera för årets förluster?

 – Vi har redan i år fått säga upp personal, stoppa underhåll i parkerna, och byggt upp en skuld. Vi behöver få mer ekonomiskt stöd för att kunna börja återanställa, jobba med underhåll och våra investeringar

Läs mer om förslaget om den tillfälliga lagen: