Annons

Passionerad konsthall vinner Stora Turismpriset

zoom Kombinationen av konst och natur gör Artipelag till en unik konsthall. Foto: Anders Fredriksen
Kombinationen av konst och natur gör Artipelag till en unik konsthall. Foto: Anders Fredriksen
NYHETER. Konsthallen Artipelag i Stockholms skärgård har tilldelats Stora Turismpriset 2017.
– Helt underbart, säger Artipelags vd Riitta Östberg.
Annons

På torsdagskvällen delade Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism ut Stora Turismpriset till Artipelag Konsthallen ligger i Stockholms skärgård och öppnade 2012, på initiativ av Babybjörn-grundaren Björn Jakobson.

Enligt motiveringen är Artipelag ”en aktör som med mod och passion, i harmoni med naturen, under kort tid etablerat sig som en av de mest respekterade konsthallarna i Norden”.

– Det känns väldigt bra, säger Riitta Östberg, vd Artipelag. I våras satte vi upp som mål att bli Sveriges bästa resmål om tre år, men det gick lite fortare än så och det känns helt underbart.

Varför tror du juryn föll för er?

– Helheten. Vi gör ofta gästundersökningar och alla säger att det är helheten som är det bästa med Artipelag. När besökarna kommer hit blir det en liten utflykt. Förutom konsten får de skärgården, underbar natur, otroligt bra mat och väldigt fin arkitektur och design.

– I motiveringen lyfter juryn också fram harmonin. Vår kombination av konst och natur är ganska unik och gör Artipelag till ett annorlunda besöksmål. I sommar ska vi skapa en skulpturpark i naturen för att besökarna ska ha något ytterligare att upptäcka.

Priset på 100 000 kronor delades ut av närings- och innovationsminister Mikael Damberg. Enligt Riitta Östberg ska pengarna användas till kompetenshöjning hos personalen.

– Vi kommer göra något kunskapshöjande som kommer besökarna till godo. Vi har märkt att folk har en stor vilja att lära sig något nytt och få inspiration eller något djupare av ett besöksmål. Vi har guidningar av arkitekturen och designen, och ett ekospår i naturen där besökarna kan lära sig mer om ekosystemet och allt sådant är väldigt populärt.

– Priset kommer också hjälpa oss att få fler utländska gäster att besöka oss.

Hur ska ni fira?

– Vår chefskonditor Fredrik Otterberg, som är medlem i Svenska Konditorlandslaget, kommer fixa något magiskt till oss i eftermiddag.