Annons

Påven till Sverige: Blir det publikrekord – igen?

zoom I oktober besöker påve Franciskus Lunds domkyrka.
I oktober besöker påve Franciskus Lunds domkyrka.
NYHETER. Nu står det klart att påven Franciskus, kommer till Sverige i oktober. Förra gången en påve besökte Sverige blev det publiksuccé. 
Annons

Det är det första påvebesöket i Sverige sedan Johannes Paulus II var här 1989. Då var det ett stort pådrag i Globen som lockade hela 14 000 besökare. Denna förr-förre påven var även i Vadstena under sin Sverige-vistelse.

Programmet ännu oklart

Den senaste påven Benedictus XVI kom dock aldrig hit och vad den nuvarande påven ska göra under sitt Sverige-besök i oktober är ännu oklart. Men det historiska besöket görs med anledning av att katoliker och lutheraner tillsammans uppmärksammar 500-årsminnet av reformationen.

– Jag vet inte om det kommer att bli någonting för allmänheten. Jag vet inte hur påvens program kommer att se ut. Om det blir ett bredare program kommer han garanterat att locka en stor publik men än så länge vet vi bara att han ska vara i domkyrkan i Lund, säger Kristina Hellner, kommunikationsansvarig för katolska kyrkan i Sverige.

– Att det kommer att komma folk dit för att få en skymt av honom är vi helt säkra på, fortsätter hon.

Filip och Fredrik lockade fler än påven

Att försöka slå påvens publikrekord i Globen är det flera som gett sig på. Metallica lyckades komma upp i 16000 besökare. Andra som försökt är tv-profilerna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson som slog till med en storslagen show i Globen för att fira sitt 200:e avsnitt av sin populära podcast.

– Ja, Filip och Fredrik lyckades slå den siffran. Men Globen är en lokal som är anpassad till stora folksamlingar. Så är det är inte riktigt med Domkyrkan i Lund – just där förväntar vi oss inget besöksrekord, säger Kristina Hellner.

Överlag är den katolska kyrkan väldigt glada över att Franciskus kommer till Sverige.

– Påven är ju väldigt upptagen, det var lite otippat men väldigt hedrande att han kommer för att uppmärksamma 500-årsminnet av reformationen, säger Hellner.