Annons

Pippi-firandet uteblir – men snart öppnar Vimmerbys temapark

zoom Villa Villekulla har byggts om inför Pippis 75-årsjubileum. Foto: Pressbild
Villa Villekulla har byggts om inför Pippis 75-årsjubileum. Foto: Pressbild
NYHETER. En dryg månad efter planerad öppning kan Astrid Lindgrens värld försiktigt slå upp dörrarna till parken. Men några nära möten med Pippi blir det inte för barnen i sommar - trots att hon fyller 75.
Annons

Den 17 juni öppnar Astrid Lindgrens värld, en efter rekommendationerna anpassad öppning med ett begränsat antal besökare, social distansering och utan möjlighet till närkontakt med karaktärer som Pippi, Emil och Madicken.

Astrid Lindgrens Värld faller inte inom lagen för allmän sammankomst eller offentlig tillställning och måste därför inte ta hänsyn till regeln om att max 50 personer får vistas på samma område samtidigt. Men vd Joacim Johansson ville ändå skjuta fram årets öppning.

– Vi beslutade att skjuta fram öppningen för att kunna öppna ansvarsfullt, och för att få egen tid till förberedelse, planering och anpassning. Sedan vill vi också vara en del av samhällsansvaret så ju längre in vi kan skjuta på det desto bättre kommer läget att vara, säger Joacim Johansson.

 Vilka försiktighetsåtgärder har ni vidtagit för att kunna öppna ansvarsfullt?

– Vi följer rekommendationerna, sedan har vi sänkt maxantalet gäster som vistas i parken från mellan 8 000-10 000 en vanlig dag till cirka 1 500. Ambitionen är att kunna ta emot 3 000-4 000 gäster och samtidigt behålla social distansering, men vi börjar lågt och ökar successivt.

– Sedan jobbar vi med avståndsmarkeringar, och annan tydlighet vad gäller distansering. Möten med våra karaktärer Pippi, Emil och Ronja kommer inte att bli som tidigare.

Vad gör ni istället?

– Det blir fler scener, och man kommer att kunna se karaktärerna på andra sätt, men inte sitta i Pippis knä av hänsyn till både medarbetare och gäster.

Sommarbeskeden väntas i veckan, vad hoppas du på?

– Vår största målgrupp finns inom en tvåtimmarsresa, närområdet är vår största marknad, med Linköping, Jönköping, Kalmar, Växjö. Sedan har vi många gäster från Västsverige en normal sommar, så det är klart att vi hoppas att rekommendationen ökar. Oavsett blir den här sommaren jättetuff för oss med minusresultat på årsbasis.

Enligt Jocke Johansson är Astrid Lindgrens Värld en av de svenska nöjesparker med störst andel utländska besökare, runt 23 procent. Största utländska marknad är Tyskland, följt av Danmark, men medan danskarna får resa in i Sverige är läget ännu oklart för tyska besökare.

– När det kommer till utländska gäster slår det ännu hårdare mot vår systerverksamhet Astrid Lindgrens Näs, där andelen utländska besökare är upp emot 40 procent en normal sommar.

 Vad har varit svårast under den här perioden?

 Ovissheten, men vi bestämde oss tidigt att jobba med ett scenario där vi någon gång i sommar ska öppna. Men att gasa och bromsa har varit jättesvårt – de olika stöden känns som en djungel och datum ändras hela tiden, så det har varit väldigt ryckigt.

Pippi fyller ju 75 år i år, hur har firandet påverkats av corona?

– Vi skulle firat rejält på olika sätt, lite har vi redan firat, en del får vi skjuta på framtiden. Men det största och viktigaste är att vi har gett Pippi en ny Villa Villekulla.

Villa Villekulla har byggts om efter rekordåret 2019.