Annons

Premiär för Scandics lyxhotell Haymarket

NYHETER. 20-tal, film och konst, guld och sammet. Idag öppnade Scandics första profilhotell Haymarket vid Hötorget. Här vill man att stockholmarna ska fortsätta att samlas i byggnaden som rymde varuhuset Pub.
Annons

Scandic växer och växer. I april öppnade Scandic Continental vid Centralstationen, som då var kedjans största i Stockholm. Idag öppnar ännu större Haymarket och våren 2017 öppnar de ett hotell vid Sergels Torg med ännu hemligt namn, som då tar över epitetet störst. Men hotelldirektör Lars Sandberg har ett annat fokus än antalet rum. 

– Haymarket kommer att bli en ny mötesplats för stockholmarna. Med det här hotellet inleder vi en ny fas i Hötorgets historia och vi tar över byggnaden med den största respekt, sa han i samband med invigningen.

150 sittplatser på trottoaren

Viljan att bli en levande mötesplats och locka in allmänheten märks i beslutet att öppna två uteserveringar med 75 sittplatser vardera på trottoaren utanför hotellet.

– Vi skulle vilja att fler av företagen omkring fick ta plats på torget sommartid, att några fick flytta ut från Hötorgshallen. Vi för diskussioner om det med fastighetsägarna och Stockholm stad. Men än så länge är själva torget reserverat för torghandel, säger Lars Sandberg.

Förutom sina 405 rum rymmer Haymarket restaurangerna Gretas och Paul’s, liksom baren Americain. Dessa öppnar för allmänheten inom ett par dagar. Som så ofta i samband med invigningar har arbetet pågått in i det sista. Klockan fem på morgonen innan dörrarna öppnades plockade byggarbetarna undan sina verktyg. Och delar av hotellet är sedan tidigare planerade att öppna först i juni.

Konst film och mode

Koncept Stockholm, samma byrå som stod för Scandic Grand Centrals inredning, har skapat de nya miljöerna. Färg, form och innehåll kopplar på olika sätt till husets historia, exempelvis genom en art deco-prägel och film- och modeinslag eftersom Greta Garbo var anställd på varuhuset Pub. Vissa inslag är exklusiva för hotellgästerna, bland annat finns en biograf på hotellet där en kortfilmsklubb ska visa filmer varje månad. Några bord i brasseriet Paul’s kommer att hållas för hotellgästerna och bara de får tillträde till gymmet Garden Gym, som huserar på en innergård ett par våningar upp och där vinrankor ska klättra utefter väggarna.

– Jag skulle gärna tagit emot externa gäster också i gymmet, för det är tillräckligt stort och många skulle nog ha velat komma hit för att träna, men det går inte eftersom vi saknar omklädningsrum, förklarar Lars Sandberg.

Gäster med höga krav

Haymarket är det första av Scandics 10-15 så kallade profilhotell som ska ligga i storstäder i Norden och Tyskland, profileras i eget namn och nå en kräsen livsstilspublik. 

– Vi riktar oss till en ny målgrupp och ska vara prisledande. Det blir en utmaning att ha så många rum och ändå få ut ett bra pris – men hotellmarknaden är fantastisk just nu! säger Lars Sandberg.

Priserna för Haymarkets rum startar på cirka 2500 kronor per natt i dubbelrum. Dyrast blir en svit på 50 kvadratmeter och med privat takterrass. För att få bo en natt i den får man betala från cirka 8 000 kronor.

Hur många anställda har Haymarket?

– Jag vet inte! Men det är många. Jag tror vi är cirka 160 stycken.