Annons

Premiär för vinterhotell på Engsholms slott

zoom Kerstin Johansson Foto: Per Myrehed
Kerstin Johansson Foto: Per Myrehed
NYHETER: Familjeägda Engsholms slott har gått från konferensverksamhet till privatmarknaden - nu öppnar slottet även upp för julfirande.
Annons

Engsholms slott har länge varit synonymt med konferensverksamhet, men i samband med pandemin togs beslutet att påbörja en förändringsprocess, bjuda in privatgäster och utöka öppettider till sommar och helger. Nu väntar nästa steg för verksamheten – julfirande i mellandagarna på vinterhotell.

Kerstin Johansson är VD för Engsholms slott.

–  Det har varit en utmanande men också rolig resa. Vi fick så många förfrågningar från konferensgäster genom åren som ville komma och besöka oss privat, säger hon.

Nästan som att starta nytt företag

Engsholms slott, en timme utanför Stockholm, har ägts av familjen Johansson sedan mitten av 1980-talet. Åke Johansson var en aktiv och uppskattad aktör i restaurangbranschen under hela sin långa och framgångsrika karriär. Idag driver den tredje generationen, systrarna Maria Stridh och Kerstin Johansson familjens företag.

Var det en omfattande arbete med att förvandla slottet så det passade en ny gästgrupp?

– Ja, vi hade ju inga system i gång för privatsegmentet. Det kunde handla om allt från bokningsystem till att betala på plats, vi var ju vana vid att allt sköttes via fakturering. Det är verkligen helt olika sätt att jobba på, de flesta företag gör nog det hela från andra hållet och har börjat med det privata, säger Kerstin Johansson.

Och rummen behövde göras om?

– Javisst, de gjordes om till dubbelrum med allt vad det innebär, nya sänggavlar, lampor och annat. Det har nästan känts som att starta ett nytt företag men det har verkligen lönat sig. Förra året nådde vi en all-time-high, säger hon.

”Allt handlar om kommunikation”

Platsen för Engsholms slott har en blåblodig historia som går tillbaka ända till 1300-talet och det pampiga slottet som står på Mörkö i Södertälje kommun i dag lät uppföras av ingenjören och företagsledaren Philip Wersén, som bland annat grundade Vabis, som kom att bli Scania i Södertälje. Slottet som ritades av Södertäljes stadsarkitekt stod färdigt 1916 och har kallats för den sista Wasaborgen på grund av sin tegelarkitektur. Dagens gäster får en slottsupplevelse med bland annat kalla bad och het bastu.

­– Det är så roligt att kunna erbjuda en slottsupplevelse hos oss. Jag tror att många tvekar över att bege sig utomlands under julhelgerna i år, dels på grund av det ekonomiska läget men kanske också av miljömässiga skäl. Då erbjuder vi möjligheten att komma hit och varva ner efter helgdagarna och umgås med varandra i mellandagarna i lugn och ro, säger Kerstin Johansson.

Hur har 2022 varit för er?

­– Vårt stora fokus under året som gått har varit att skapa en ny organisation med nya medarbetare, varav flera inte arbetat inom branschen förut. Vi jobbar aktivt för att alla ska komma in i teamet, jag är mycket imponerad av alla. Allt handlar ju om kommunikation och visst finns det utmaningar med en ny organisation, ny personal och nya gästgrupper.

Din syster Maria Stridh är VD för flera av era restaurangbolag och fjärde generationen Johansson jobbar redan i företaget, hur är det att jobba med familjen?

­– Ja, jag jobbar med fastigheterna och arkitekturen här ute också och våra tre söner är numera också engagerade. Marias söner jobbar med Mässrestaurangerna på Stockholmsmässan där hon är VD och på Expo. Min Mattias är här på Engsholms slott. Det finns en långsiktighet i allt vi gör, jag och Maria kompletterar varandra väldigt bra och det fungerar fint som vi delat upp det. Jag skulle inte vilja byta och äga med någon annan.

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

Hotellsystemet som kunde tillgodose alla Åhus Seasides behov

PMS-systemet VisBook har över 1 000 kunder inom besöksnäringen i Norden och växer snabbt, inte minst i Sverige där antalet nya kunder har mer än fördubblats under de senaste två åren. En av de nya kunderna är Åhus Seasid...