Annons

Suzanne Wohlin-stipendiaten Emma Shields: ”Tjejer, ta plats i köken”

zoom Emma Shields har jobbat med en rad namnkunniga kockar<br />
 på hajpade restauranger som Flickan, Oaxen och Volt. Foto: Pressbild
Emma Shields har jobbat med en rad namnkunniga kockar
på hajpade restauranger som Flickan, Oaxen och Volt.
Foto: Pressbild
NYHETER. Kocken Emma Shields, 28, har ett bra år. Inte nog med att hon tilldelades Årets Rising Star av White Guide, nu kan hon lägga in Suzanne Wohlins stipendium som ett extra ess i kockrocksärmen. ”Jag vill vara en förebild för andra unga tjejer i branschen."
Annons

Med bara män i årets finalupplaga av Årets Kock så var det en frisk fläkt att Suzanne Wohlins stipendier till kvinnor som utvecklar restaurangyrket, delades ut på plats. Pristagande Emma Shields, 28, tilldelades i början av året Rising Star av White Guide, och har sagt upp sig som köksmästare på restaurang Flickan för att driva eget.

Prissumman om 40 000 kommer extra lägligt.

– Det känns inte svårt att hitta ändamål för pengarna. Nu när jag precis startat eget så har jag lånat mycket redskap och sånt av kompisar. Jag skulle behöva köpa in eget porslin och så letar jag efter en lokal, säger kocken.

Lyxigare catering nästa steg

Hon har jobbat med en rad namnkunniga kockar på hajpade restauranger som nämnda Flickan, Oaxen, Volt – och PM & Vänner. Nu tar hon klivet ut i cateringvärlden.

– Det gäller ju att sticka ut i mängden. Jag kommer göra lyxigare catering, inte massproduktion utan mer personligt och anpassat efter kunden. Jag har inga färdiga menyer utan alltid en diskussion först med kunden, säger Emma Shields.

Det var under tävlingen Årets Kock som hon fick motta prischecken direkt från Suzanne Wohlin, krögare som tidigare drivit Fina Fisken i Trosa.

Du har själv tävlat i Årets Kock och 2015 var du i final. Vad tycker du tävlingen borde göra för att attrahera fler kvinnliga sökanden?

– Bra fråga. De jobbar på det där. Det kommer fler kvinnor i branschen, så småningom kanske man kommer ikapp. Jag har inte riktigt någon lösning på problemet, men vi måste försöka uppmuntra fler kvinnor att ta sig in branschen. Det är viktigt med fler förebilder, när jag var yngre fanns bara Karin Fransson och Malin Söderström. Nu syns lite fler, även i min ålder och det är bra.

Försöker du att uppmuntra andra yngre kockkvinnor på något vis?

– Framförallt när jag har haft elever så försöker jag visa hur positivt och roligt det är att jobba på restaurang. Jag vill gärna vara en förebild till unga tjejer. Jag är inte mentor till någon, men skulle kunna tänka mig att vara det om någon är intresserad.

Vad är ditt bästa tips till en ung kvinna som vill lyckas inom restaurangbranschen idag?

– Jobba på, lyssna och ta in så mycket du kan av alla. Vårda dina kontakter. Var inte rädd, stå på dig och våga ta plats.

”Våga ta plats” hör jag ofta folk svara på den frågan. Har du något eget exempel på det?

– När jag började på Oaxen hade jag som krav att få vara i varmköket, att inte bara hamna i kallis. Det ska inte bli automatiskt så att tjejerna hamnar i kallis, men så är det fortfarande av någon anledning. Det är inte alltid lätt att ta plats. Det är ofta tuff jargong och det skämtas, mycket passerar utan att man tänker på det.

Vem har varit viktigast i din karriär?

– Alla mina chefer har påverkat mig på olika sätt, jag vet inte om jag kan plocka ut en. På Volt lärde jag mig jättemycket, inte bara om matlagning utan råvarukunskap och miljötänk – ett helhetstänk från tallrik till kläder, allt.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...