Annons

Prisvinnande bartender: ”Bättre service är en trend”

zoom Josephine Sondlo skakade hem segern i Cocktail-NM. Hon vann en biljett till den globala finalen i Mexico City i augusti. Passande nog har Sondlo skrivit bok om landets nationalsprit tequila och mezcal.
Josephine Sondlo skakade hem segern i Cocktail-NM. Hon vann en biljett till den globala finalen i Mexico City i augusti. Passande nog har Sondlo skrivit bok om landets nationalsprit tequila och mezcal.
PORTRÄTT. Det går bra för bartendern Josephine Sondlo. Hon har nyligen fått nytt jobb och tagit hem segern i nordiska mästerskapet i cocktail-blandning. ”Det jag gillar med tävlingar är att man måste utmana sig själv, när man gör det man är obekväm med så vet man vad man går för”, säger hon.
Annons

Josephine Sondlo bor på en gård utanför Stockholm med sina islandshästar. Från lugnet tar hon sig på eftermiddagarna in till city och den nya rollen som bartender på gastrobaren Penny & Bill, dit hon värvats efter att ha ansvarat för baren hos Marcus Samuelssons Eatery Social. 

– Det var dags att gå vidare, helt enkelt. Här får jag jobba med duktiga kollegor och vi har ett spännande koncept där vi kör food-pairing med cocktails istället för vin. Det är ganska nytt i Sverige och vi har inte utforskat det till fullo ännu. Varför? Tja, varför öppna en vanlig bar när det finns så många sådana, säger Josephine Sondlo.

”Att tävla är att utmana sig själv”

I slutet av maj var det dags för Joesphine Sondlo att tävla i Nordiska cocktailmästerskapet som hölls i den skotska staden Inverness.

– Det är den största tävlingen man kan ställa upp i som cocktailbartender. Vi var tolv bartenders som kämpade om segern. I en av uppgifterna skulle man göra en pairing med en egen chokladtryffel och en egen kaffeblend och zacapa. I det momentet var jag inte bäst av alla, bara bland svenskarna.

 

Vad tycker du om med att tävla?

– Det jag gillar med tävlingar är att man måste utmana sig själv, när man gör det man är obekväm med så vet man vad man går för. Jag tycker samtidigt att det är läskigt att tävla, det kräver mycket av mig som person och som yrkeskvinna. För fem år sedan var det inte den här höga standarden, men nu är det otroligt tuff konkurrens. Så du måste förbereda dig och vara övertygad om att det du gör är bra. Och det är svårt, för jag tycker ofta att det jag gör inte är bra.

 

Vad kan man se för trender dryckesmässigt nu till sommaren?

– Jag bryr mig inte om trender, det är meningslöst. Det som är gott är gott, oavsett om det kom för tio år sedan. Men vi har kommit ifrån superstarka drinkar och går mer mot att de ska vara smakfulla. Och vi som bartenders har blivit bättre på service. Vi har blivit mer ödmjuka gentemot gäster och inför våra kollegor, och det är verkligen på tiden. Egon är inte viktigt längre.

RÄTTELSE: I en tidigare version av den här artikeln gavs Josephine felaktigt titel som barchef. Bartender ska det vara. (Uppdaterades 9/6).