Annons

Rätt på fjällko och betor fick juryn på fall

zoom Jimmy Löwenmarks fjällko i gjutjärnspanna fick juryn på fall.
Jimmy Löwenmarks fjällko i gjutjärnspanna fick juryn på fall.
NYHETER. Vinnare av den jämtländska matlagningstävlingen Årets Fjällkock blev Jimmy Löwenmark från Scandic Anglais i Stockholm: ”Min första tävling, så det känns bra för självförtroendet att vinna”.
Annons

Årets Fjällkock 2017 utsågs igår under SM i Mathantverk som arrangerades på Åre Hotell- och Restaurangskola. De fyra tävlande lagade varmrätter baserade på lokala råvaror från fjäll, skog och sjö. Bedömningsgrunderna var presentation, smak, lokala råvaror, kreativitet och pris.

 

Bakom vinnarreceptet stod Jimmy Löwenmark från Scandic Anglais i Stockholm.

 

– Det är första gången jag tävlar på riktigt, så det är bra för självförtroendet att vinna. Det känns särskilt kul för mig som kommer från Östersund från början.

 

Varför tror du att du vann?

 

– Jag valde bra jämtländska råvaror. Det blev fjällko, potatis och betor från trakten, sidfläsk från Änge Chark och ost från Oviken. Det kändes roligt att den matskiss jag gjort gick att få till. Rätten blev fjällko i gjutjärnspanna, med friterade kantareller, syrade betor, lingon stekta i sky och jämtländsk ost.

 

Varför valde du just de råvarorna?

 

– Jag använder dem till och från i jobbet för att jag gillar dem. Men den största anledningen är att det är säsong för dem, det vet jag eftersom de kommer från min hembygd.

 

Beskriv din relation till fjällmaten.

 

– Det här är barndomsmaten. Min favorit här uppe är traditionella kolbullar, det är riktig skogshuggarmat och det godaste man kan äta, tycker jag.

 

Vilket moment var svårast i tävlingen?

 

– Jag hade många moment och maxade ut de 75 minuter man fick på sig, så inget fick gå snett. Men jag hann med allt, jag hade till och med 33 sekunder till godo.

 

Vad är du mest nöjd med?

 

– Att jag har gjort så mycket jag bara kan på den här tiden, det är svårt när någon ska bedöma ens mat.

 

Hur har du förberett dig för tävlingen?

 

– Jag har tränat med Sebastian Seger på Anglais. Vi har kört hårt sista veckan med olika moment för att få till rätten.

 

Hur ska du fira?

 

– Jag ska åka hem till min fru och min 5-månaders bebis och bara andas ut och njuta av vinsten, säger Jimmy Löwenmark.

 

Satsa på take away till hemestern

Satsa på take away till hemestern

När fler semestrar på hemmaplan kan det bli trångt på de lokala restaurangerna. Därför bör du satsa på take away så att inga kunder behöver vända i dörren