Annons

”Reglerna visar på systemfel”

zoom Kneippbyns vd Bobbo Werkelin är kritisk till att säsongsföretag drabbas av EUs coronaregler.  Foto: Pressbild
Kneippbyns vd Bobbo Werkelin är kritisk till att säsongsföretag drabbas av EUs coronaregler. Foto: Pressbild
NYHETER. EU-kommissionens krav på nya regler kring vilka företag som kan få statligt coronastöd slår hårt mot säsongsföretag inom turismbranschen. Kneippbyns vd Bobbo Werkelin menar att reglerna visar på ett systemfel från regeringens sida.
Annons

Semesteranläggningen Kneippbyn på Gotland är ett av flera säsongsföretag som drabbas av EU-kommissionens nya regler kring vilka företag som kan få statligt coronastöd. Beslutet från kommissionen, som hävdar att den svenska regeringens stöd varit för generöst och bör stramas upp, innebär att man inte är berättigad till omställningsstödet som gäller från augusti och framåt, enligt Kneippbyns vd Bobbo Werkelin.

– Till skillnad från stöden som betalades ut för tidigare perioder väljer man nu att ta med ytterligare ett kriterium i bedömningen. Vilken innebär att företag som har ett positivt täckningsbidrag kan få stödet, men i betydligt mindre omfattning.

Regeländringen, som innebär att ett företags täckningsbidrag inte får överstiga ersättningen, tycker Bobbo Werkelin, visar på ett systemfel.

– Det regeringen missar är att vi som driver säsongsföretag normalt har stora intäkter under vår korta säsong för att kunna täcka våra kostnader resterande del av året. Vår totala omsättning gick ner med 60 procent under 2020 jämfört med året innan.

På grund av regeländringen förlorar semesteranläggningen runt 1 miljon kronor i förväntade stödpengar jämfört med den tidigare beräkningsmodellen.

– Vi har sedan omställningsstödet presenterades förra våren sagt att sängsonsföretag missgynnas och kommit med förslag på lösning, till exempel att de ska kunna periodisera kostnaderna till de månader då de har sina faktiska intäkter. Vi fortsätter självklart arbeta för ett stöd som är bättre anpassat till säsongsföretag, säger Thomas Jakobsson, chefekonom på Visita.

Bobbo Werkelin menar att Kneippbyn rent ekonomiskt hade klarat sig bättre om de haft stängt under förra sommaren och istället väntat på stödpengar.

– Läget nu gör att man känner sig motarbetad. Hela tankegången går ju emot företagarens sätt att tänka. Att försöka bedriva verksamhet varje gång tillfälle ges ligger i vårt företagar-dna. Det är väl inte meningen att stödpengar skall gå till företagare som inte vågar öppna upp för rädslan att förlora stödet?

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...