Annons

Rekord för flygresor norrut – även tågen tuffar på

zoom Jämtland var populärt att resa till i somras, både med flyg och tåg.
Jämtland var populärt att resa till i somras, både med flyg och tåg.
NYHETER. Flygresandet till och från Jämtland slår alla rekord. De senaste tre åren har trycket på flygplatsen i Östersund ökat till att nu uppgå till en halv miljon passagerare per år. Samtidigt ökade antalet tågresenärer med 7 procent jämfört med i fjol tack vare nya samarbeten.
Annons

En del av förklaringen till flygets framgång i Jämtland är att två bolag – istället för ett, BRA och SAS, flyger till och från Stockholm. Att flyget även har vunnit mer mark efter att nattågens avgångar dragits in stämmer också, men det är inte hela bilden.

Tågresultat både upp och ner

Totalt sett, när det gäller både natt- och dagtåg till Jämtland, så har antalet resor i juli ökat med sju procent jämfört med samma period i fjol. Även nattågen hade fler resenärer än förra sommaren.

 

– Nattågen ligger i linje med turistökningen i Jämtland och Norrbotten – vi ökar med sex procent och det känns väldigt roligt, säger Björn Nilsson, vd för SJ:s dotterbolag SJ Norrlandståg.

 

Men sett på en femårsperiod så är siffrorna inte lika positiva. Antalet resenärer som åker nattåg har nämligen halverats under den tiden: från 200 000 till 95 000 per år.

 

För att minska de förluster som de senaste årens resenärstapp medfört så har man på SJ samkört nattåg tillsammans med Jämtlandståget till Norrbotten. Men det har inte varit tillräckligt. Och när bolaget i våras beslutade att lägga ned det reguljära nattåget till Jämtland och endast köra 100 dagar under högsäsong så reagerade de lokala turistföretagen.

 

– Jag förstår att de blev bekymrade. Men vi var tvungna att anpassa oss efter efterfrågan. I takt med att flygbolagen tagit mark och att antalet skidresor överlag har minskat så har det varit en nedgång för oss. Men nu vänder det och en av nycklarna till att öka nattågstrafiken är att vi jobbar tillsammans med företrädare för näringslivet, säger Björn Nilsson.

Många väljer att flyga

Sommarens ökning för tågtrafiken har flera bidragande orsaker. En är att SJ tillsammans med Holiday Club och semesterboendeföretaget AGO Mitt i Åre tagit fram en kampanj med rabatt på tågresan när kunden bokar boende.

 

Men det som på allvar har fått turistföretagens upprörda röster att lugna sig är att man hittat en väg framåt. Genom ett nytt samarbete med SJ fokuserar parterna tillsammans på hur man ska få fler att välja tåget.

 

Mats Forslund är turistchef för Jämtland och han är en av dem som är drivande i frågan.

 

– Antalet besökare till Jämtland fortsätter att öka och det är många som väljer flyget. Men genom att SJ dragit ner på nattågstrafiken så har vi tappat tågresenärer och det har lett till starka reaktioner lokalt. Det är av den anledningen vi samarbetar och i sommar har vi sett att tågresandet har ökat jämfört med tidigare.

Dialog med SJ

Enligt Mats Forslund har diskussionerna handlat om både kvalitetsförbättringar och framtiden för nattågen.

 

– Jag ser positivt på den dialog vi har med SJ, bland annat har vi fått gehör för våra synpunkter om deras bokningssystem. Nu handlar det om att få upp turtätheten på nattågen från 100 dagar till 130 dagar om året. Visionen är året runt-trafik och jag har en förhoppning om att vi med tiden ska kunna öka.

 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...