Annons

Rekordbra siffror för Almedalsveckan – så här kan den växa

zoom Året innan valår – och ändå rekord. År 2017:s prognos av Almedalsveckan ser mycket bra ut.
Året innan valår – och ändå rekord. År 2017:s prognos av Almedalsveckan ser mycket bra ut.
NYHETER. Almedalsveckan väntas göra rekord – igen. Fullt på hotell och restauranger samt 6% fler evenemang. Men kommer veckan att kunna växa ännu mer? ”Så länge den har en funktion att fylla och arrangörer ser ett värde i att närvara så kommer den det”, säger Ola Mattsson, vd på Inspiration Gotland.
Annons

När de sista tälten nu packats ihop lutar det mot Almedalsveckan 2017 varit en succé. Evenemangen har ökat från 3794 till 4062.

 

Mer hållbar vecka

Och 92 procent av dem uppfyllde minst en tillgänglighetsaspekt så som allergihänsyn, teckenspråkstolkning och handikapptoaletter eller sändes via webb, det är en ökning med 5 procent från förra året.

– Vi har precis börjat sammanställa statistiken och både antalet evenemang och besökare ser ut att ha ökat. Det är också roligt att det var så många miljödiplomerade evenemang i år, hela 58 procent. Det handlar om att man använder förnybar energi, återvinner de produkter man har och väljer att åka kollektivt, säger Elin Nysten, delprojektledare för Almedalsveckans.

Region Gotland valde att hålla tuffare linje gentemot fordon i Visby innerstad, med skärpta krav på dispensansökan.

– Det blev väldigt lyckat, med färre bilar så kunde folk röra sig tryggt och det skapade en lugn stämning. En annan fråga är att det historiskt varit svårt att hitta till evenemangen, Visby består av många små gator och det dyker upp adresser som inte ens gotlänningar känner till. Inför nästa år kommer jag därför att jobba hårt för att guida besökarna, säger Elin Nysten.

 

”Fullbokat överallt”

Ola Mattsson, vd på Inspiration Gotland, ser hur årets vecka innebär ett rejält lyft för besöksnäringen.

– Min känsla är att Almedalsveckan står sig stark, i år var det fler seminarier och programpunkter än någonsin och det gör att besökarantalet växer. Det har i princip varit fullbokat överallt i Visby.

 

Vad kan ni bli bättre på tills nästa år?

– Vi drar nya erfarenheter från år till år och gör hela tiden små förbättringar, exempelvis handlar det om hur vi kan göra det enklare med olika tillstånd. Men samtidigt har säkerheten trappats upp på grund av risken för terrordåd.

 

Hur stor kan Almedalsveckan bli?

– Det är inget självändamål att Almedalsveckan ska bli större, men så länge den har en funktion att fylla och arrangörer ser ett värde i att närvara så kommer veckan att växa, och då måste den svälla ut geografiskt.

 

Var finns det plats?

–Det finns utrymme att fördubbla Almedalsveckan innanför ringmuren. Det finns lokaler och platser för att utöka seminariepunkter, till exempel vid Stora Torget, Paviljongsplan, och inuti flera ruiner. Och ser man tio år tillbaka så har veckan svällt. Hamnen var inte alls använd för tio år sedan men är det nu. Men Almedalsveckan har inte nått någon peak nu på grund av att det inte finns plats. Däremot finns det inte boende för rimliga priser för alla, säger Ola Mattsson.