Annons

Rekordfå söker gymnasium inom hotell och restaurang

zoom
"Elever som går ut våra program är i det närmaste garanterade ett jobb", säger Peter Thomelius.
NYHETER. Den dåliga trenden upprepar sig. Även i år söker allt färre ungdomar till hotell- och restaurangutbildningar på gymnasienivå. Antalet ansökningar till program inom turism är rekordlåga. Det visar Skolverkets preliminära ansökningsstatistik.
Annons

Varje år sedan hotell- och turismprogrammet och restaurang- och livsmedelsprogrammet lanserades 2011 har antalet sökande minskat. Sökande till hotell- och turismprogrammet minskade i år med hela 13,3 procent, vilket är den procentuellt största minskningen av samtliga program i år. Sedan 2011 har antalet ansökningar minskat med 22,6 procent.

Sökande till restaurang- och livsmedelsprogrammet har minskat med mer än 8,4 procent sedan förra året och hela 39 procent sedan 2011.

 

– Vi jobbar långsiktigt med att öka antalet elever till både RL och HT genom vår kampanj Världens jobb, säger Peter Thomelius, Utbildnings- och HR-chef på Visita. Det är självklart tråkigt att inte fler elever söker till våra program då branschen skriker efter yrkesutbildade. Elever som går ut våra program är i det närmaste garanterade ett jobb.

 

Kockbristen – en stor utmaning

 

Det program som ökat mest i antal ansökningar är ekonomiprogrammet, vilket har 8 procent fler ansökningar än förra året. Programmet med störst procentuell ökning i antal förstahandsansökningar är Handel- och administrationsprogrammet, som har 13,9 procent fler ansökningar än förra året. 63,9 procent av alla sökande till ett nationellt program sökte i första hand ett högskoleförberedande medan bara 36,1 procent sökte ett yrkesprogram.

 

– Kockbristen är en stor utmaning för branschen och då eleverna minskar är det viktigt att det skapas fler vägar in i yrket genom yrkesvux. Tyvärr leder färre sökande till att restaurangskolor läggs ner, vilket innebär att många kommuner inte kan erbjuda restaurangutbildning. Detta trots att besöksnäringen växer i hela landet, säger Peter Thomelius.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...