Annons

Rekordmånga nya medlemmar hos STF

zoom Jenny Engström, kommunikationsansvarig på STF. <br />
STF Borkhult Lapphem. Foto: Amelie Silfverstolpe och Andy Liffner
Jenny Engström, kommunikationsansvarig på STF.
STF Borkhult Lapphem.
Foto: Amelie Silfverstolpe och Andy Liffner
NYHETER. Vid årsskiftet hade SFT 15 700 fler medlemmar än vid samma tid förra året. Ökningen beror på ett växande intresse för vandring, en växande svemestertrend, samt att många ville visa sitt stöd till STF under pandemin.
Annons

När pandemin slog till i våras såg det riktigt illa ut för Svenska turistföreningen, STF. Coronarestriktionerna gjorde det omöjligt för besök på anläggningarna och avbokningarna vällde in. På kort tid tappade STF 50 miljoner kronor i intäkter.

Men när nu 2020 sammanfattas står det klart att året blev betydligt bättre än förväntat.

– Vi har fått över 15 700 nya medlemmar och kan se en 60-procentig ökning av besökare på vår sajt, säger Jenny Engström, som är kommunikationsansvarig på STF.

Vad ligger bakom ökningen?

– Friluftsaktiviteter, och då vandring i synnerhet, har blivit mer och mer populära de senaste åren – inte minst under coronapandemin då så många andra aktiviteter blivit inställda. Vi fick också ett enormt stöd när vi i våras gick ut med uppropet Hjälp oss att rädda STF. Då var det många både helt nya och tidigare medlemmar som gick med i föreningen.

Vilka är de nya medlemmarna?

– Alla sorters människor, kanske med en tyngdpunkt på familjer. Många har det gemensamt att det i somras var första gången någonsin de semestrade i Sverige.

När vände det bokningsmässigt?

– Vi kunde se en tydlig förändring den 3 juni när FHM släppte på reserestriktionerna. Det är svårt att jämföra antalet gästnätter med 2019 genom att vi dragit ner kapaciteten för att det inte ska bli trångt, men under sommarmånaderna och tidig höst har vi haft god beläggning utifrån förutsättningarna.

De naturnära boendena hade den bästa beläggningen. Vilka låg i topp?

– Alla våra fjällstationer var fullbokade hela sommaren, Österlen och Stockholms skärgård var också populärt.

Hur ser det ut inför 2021?

– Många nya fina boenden har anslutit sig, lilla STF Hotell park i Västervik och STF Borkhult Lapphem i djupaste Östergötska skogen. I övrigt följer vi myndigheternas coronarestriktioner noga och anpassar oss till dem.