Annons

Rekordmånga sökte till nedläggningshotad restaurangutbildning

zoom Ifjol stängde Thomasgymnasiet i Strängnäs sitt restaurangprogram. Nu relanseras utbildningen, i nära samarbete med branschen.
Ifjol stängde Thomasgymnasiet i Strängnäs sitt restaurangprogram. Nu relanseras utbildningen, i nära samarbete med branschen.
NYHETER. Revansch för restaurangprogrammet på Thomasgymnasiet i Strängnäs. Efter stängningen ifjol är det nu nystart – med ett dubblerat antal sökande elever.
Annons

Det är bråda tider på det nya restaurangprogrammet Culinary Craft på Thomasgymnasiet i Strängnäs. Undervisningen startade 17 augusti och det har varit ett fullbokat schema för både eleverna och huvudläraren Jimmy Andersson Forzelius.

– Det är full fart, första veckan gjorde vi flera studiebesök. Bland annat till Maria Printz bageri, charkuteristen Millert & Dahlén och Äleby Gård, där eleverna fick uppleva viltsafari.

Skolans restaurangprogram stängdes förra året eftersom ansökningarna var för få. Men som Besöksliv tidigare rapporterat om så började ett arbete med att relansera utbildningen.

[LÄS MER: Nytt restaurangprogram möter branschens behov]

Och i förra veckan startade Strängnäs kommun, i samarbete med besöksnäringen i Strängnäs, Europaskolan och Måltidsakademien, gymnasieutbildningen Culinary Craft. 

 – Det känns jätteroligt. Vi siktade högt och fick femton sökande till programmet, det innebär en fördubbling jämfört med tidigare. Och vi har bara börjat, på sikt kommer det att vara tre årgångar som går parallellt, säger Jimmy Andersson Forzelius.

Jobba med lokala aktörer

Enligt honom bygger det goda resultatet på att programmet utformats så att eleverna jobbar nära branschen. Lokala aktörer, krogprofiler som Fredrik Eriksson och Maria Printz, kommer att delta aktivt i utbildning. De ingår i programmets Advisory Board.

– Hela vårt upplägg bygger på att jobba med lokala aktörer. Att vi har tillgång till skickliga mathantverkare som kan inspirera eleverna, det är nyckeln till framgång.

Första läsåret kommer undervisningen till större delen att hållas på skolan. Förutom att lokala företagare håller i vissa lektioner så ska branschkontakten ske genom studiebesök.

Under andra och tredje året väntas en stor del av utbildningen att förläggas till arbetsplatser i regionen.

Eleverna kan själva påverka

– Eleverna ska praktisera i olika näringar, det handlar om allt från hotellverksamhet till hur man odlar chilifrukt. De kan själva påverka vilken inriktning de vill ha, drömmen är att alla ska hitta något de brinner för.

Visionen är att utbildningen ska få ett fjärde år, på så sätt kan eleverna direkt söka vidare till exempelvis Restaurang- och Hotellhögskolan vid Örebro universitet i Grythyttan.

Vad är det som gör att utbildningen kommer att lyckas?

– Att den är unik, det går inte att skapa den här utbildningen någon annanstans, våra gästlärares passion går inte att byta ut, säger Jimmy Andersson Forzelius.

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter