Annons

Rekordsiffror för svensk camping

zoom Foto: Rob Vanstone
Foto: Rob Vanstone
NYHETER. 2019 blev ett nytt rekordår för svensk campingturism. Antalet gästnätter ökade med 4 procent till totalt 16,7 miljoner, visar SCR:s branschrapport över 2019. Med förra årets rekordsiffror i ryggen går campingbranschen nu in i ett betydligt kärvare 2020.
Annons

– Vi gick in i 2020 med det bästa året i branschens historia bakom oss. Svensk besöksnäring har drabbats hårt av coronakrisen och vår bransch som är Sveriges största semesterboende har inte skonats. Starten på säsongen 2020 har inte varit lik någon annan, säger Peter Jansson, tf vd SCR, i en kommentar.

Under 2019 fortsatte den internationella campingturismen i Sverige att öka. Störst ökning stod den tyska marknaden för, som ökade med hela 20 procent och passerade 1 miljon gästnätter för första gången. Totalt uppgick de internationella gästnätterna till 4,2 miljoner, en ökning med 7,5 procent.

Under juni – augusti är 42 procent av Sveriges turistövernattningar på en campingplats. Totalt beräknas den svenska campingturismen omsätta cirka 7 miljarder SEK och sysselsätta mer än 10 000 personer. Om de internationella campinggästerna uteblir kan det innebära negativa effekter på svensk turismekonomi med upp till 2 miljarder kronor.

– Våra medlemmar fokuserar nu helt på att skapa trygga och säkra semestermiljöer som följer myndigheternas rekommendationer. Samtidigt har Sverige som resmål hamnat i fokus för svenskar och vi ser ett ökat inhemskt intresse för semester i Sverige. Det är faktorer som talar för att vi kan få en fungerande sommarsäsong med vissa begränsningar, säger Peter Jansson.