Annons

Rena smaker ledde till vinst

zoom Grattis Linda Dahl – Årets Konditor 2023!  💫 Foto: Pressbild
Grattis Linda Dahl – Årets Konditor 2023! 💫 Foto: Pressbild
NYHETER. ”En jättehärlig känsla”, säger Linda Dahl, konditor på Operakällaren i Stockholm som från och med i fredags kan kalla sig Årets konditor 2023.
Annons

I fredags under Bak- och chokladfestivalen på Stockholmsmässan kämpade fyra finalister om den prestigefyllda titeln Årets Konditor 2023. Utifrån temat “Old School” fick de sju timmar på sig att skapa tre olika delmoment: fyra tårtor, tolv stycken éclairer och tio stycken kondisbitar.

När alla de bakverk bedömts av en smak- och metodjury stod det klart att Linda Dahl stod som vinnare och svensk mästare för professionella konditorer. Hon jobbar idag som konditor på Operakällaren i Stockholm och det är första gången hon tävlat i Årets Konditor.

– Det känns helt fantastiskt! Jag tror inte att jag riktigt att jag har fattat det än, men det är en jättehärlig känsla, säger Linda Dahl till Besöksliv.

Du har ju tävlat med Svenska Konditorlandslaget tidigare, hur skiljde sig det från hur det kändes under den här tävlingen?

– Jag har varit biträdande coach för Svenska Konditorlandslaget, men inte tävlat personligen. På så sätt var ju det skönare under de tävlingarna, säger Linda Dahl med ett skratt.

Hennes vinnarbidrag bestod av tårta med smak av pistage och svartvinbär, citronverbena, rödvinbärskräm och vaniljkräm. Éclairen hade smak av äpple och punsch, dekorerad med mörk choklad och kondisbiten var fylld med krusbärskräm, smaksatt med citron och timutpeppar, toppad med tosca och doppad i ganache.

I juryns motivering står det att ”vinnarens arbete präglas av en unik precision, stor respekt för råvaror, och en förmåga att lyfta och kombinera rena, balanserade smaker med enastående konsistenser”.

– Jag älskar rena smaker. Det behöver liksom inte vara tusen smaker i ett bakverk; det kan räcka med 2-3 ingredienser där smakerna är tydliga och naturliga. Det är så jag vill ha det, säger Linda Dahl.

Mormor största förebilden

Hon kommer ursprungligen från Olofström i Blekinge och tvekar inte när hon får frågan om vem som var hennes främsta bakande förebild under barn- och ungdomstiden.

– När jag var liten tillbringade jag mycket tid hos min mormor, som alltid bakade mycket. Hon hade en sån där riktig vedeldad ugn. Under tävlingen tog jag faktiskt med mig en bild av henne, som jag ställde vid mikron. På bilden håller hon i en kaffekopp — det tyckte jag passade bra.

Vad blir din nästa utmaning nu när du tagit hem titeln Årets konditor?

– Jag har inte hunnit tänka så mycket på det, haha! Nu är det fokus på julbordet, sen får vi se lite vad som händer! Jag gissar att vi får sätta oss ner och snacka lite, men jag antar att det är vissa saker som ingår. Det kommer nog att utkristallisera sig, säger Linda Dahl.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...