Annons

Restaurangbranschen bromsar in

zoom Tiden med starka tillväxtsiffror för är förbi för den här<br />
 gången, skriver Visita i ett pressmeddelande. Foto: Colourbox
Tiden med starka tillväxtsiffror för är förbi för den här
gången, skriver Visita i ett pressmeddelande.
Foto: Colourbox
NYHETER. Restaurangbranschen visar negativ tillväxt under andra kvartalet 2019, visar de senaste siffrorna från SCB och Restaurangindex från SCB. Bakom tappet finns bland annat en allmän oro för ekonomin.
Annons

Restaurangernas volymomsättning (omsättning rensad för inflation) minskade med 0,4 procent i det andra kvartalet 2019, jämfört med samma period ett år tidigare. Korrigerad för kalendereffekter var dock tillväxten svagt positiv (+0,5 procent).

–Påsken inföll i år under det andra kvartalet vilket påverkar det enskilda kvartalet. Totalt sett stärks dock bilden av en restaurangbransch som bromsar in, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita i en kommentar.

Tiden med starka tillväxtsiffror för restaurangbranschen är förbi för den här gången, men branschen ligger kvar på historiskt mycket höga nivåer. Samtidigt finns en oro för hur såväl den globala som privata ekonomin ska utvecklas i framtiden, skriver Visita i ett pressmeddelande.

– Det öppnas fortfarande många nya restauranger och bland annat en ökad turism bidrar till utvecklingen. Samtidigt minskar de svenska hushållen sin konsumtion, vilket pressar de restauranger som riktar sig mer mot den lokala marknaden, säger Jonas Siljhammar.