Annons

Restauranger jobbar mot droger på krogen

zoom Foto: O'Learys, Karolinska
Foto: O'Learys, Karolinska
NYHETER. Att projektet Krogar mot knark går på sparlåga och att polisen lagt ner krogsektionen har fått flera restauranger att själva jobba mot droganvändningen i krogbranschen. En av dem är O´Learys som har startat en egen utbildning.
Annons

I förra veckan skrev Besöksliv om Dansa utan droger, en anti drogkampanj som 20 Göteborgskrogar slutit upp bakom i samarbete med Göteborgs Stad. Droganvändandet är ett växande problem även för restauranger i Stockholm.

– Utvecklingen är väldigt oroväckande, säger Johanna Gripenberg, forskare och chef på Stockholm förebygger Alkohol- och Drogproblem, STAD.

STAD initierade en undersökning om droganvändande efter att organisationen hade fått flera signaler från krogbranschen om att användandet av narkotika ökat markant. Resultaten, som bekräftade indikationerna, presenterades tidigare i år.

Högre social acceptans

Hon vill inte spekulera i vad ökningen exakt beror på, men pekar på ökad tillgänglighet, lägre pris och högre social acceptans som några av orsakerna.

– Dessutom har polisen gjort en omorganisation och i och med den togs krogsektionen bort, vilket har gjort att den polisiära närvaron på krogarna minskat. Därutöver drivs inte projektet Krogar mot knark, KMK med samma kraft längre, vilket säkert också bidrar, säger hon.

Webbutbildning om droger

Under tiden drivs andra projekt för att vända trenden. I samarbete med STAD och Polisen i Stockholm lanserade restaurangkedjan O’Learys för drygt två år sedan en webbutbildning som alla anställda i företaget måste genomföra. Dessutom erbjuds fördjupade endagskurser som minst tre anställda på varje restaurang ska delta i.

– Det är först efter att jag deltagit i utbildningarna som jag faktiskt lärt mig känna igen tecken på att en person är narkotikapåverkad. Det visar hur extremt viktiga de här utbildningarna faktiskt är, säger Michelle Hansson, driftansvarig på O’Learys Gustavsberg.

Att restaurangpersonal är utbildade och tar tydlig ställning mot droger är det bland viktigaste för att förhindra droganvändandet på krogen, tror hon:

– Det är viktigt att som personal visa redan från början att vi är uppmärksamma och att vi håller koll. Sedan är konsekvenser väldig viktigt – ertappas du med att vara drogpåverkad så får du inte komma tillbaka, så enkelt är det.

Vände drogtrenden

Projektet Krogar mot knark drogs igång i början av 2000-talet, då narkotika var vanligt både bland gäster och anställda i branschen. Målet var att vända trenden genom samverkan mellan myndigheter och krogar, ökad utbildning av personal, och samarbete med polisen. Något som gav tydliga resultat.

Undersökningar man gjorde före och efter att projektet hade startat visade på kraftigt  minskat användande av droger som en effekt av projektet.

– Det finns en strategi och metod med KMK som bevisligen fungerar bra, men just nu finns det inga medel till att driva projektet på samma sätt som vi gjort innan, säger Johanna Gripenberg, som hoppas att STADS senaste undersökning kan driva på en förändring.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...