Annons

Restaurangkonceptet TAK expanderar till Oslo

zoom Frida Ronge gastronomiska ledare för TAK Stockholm tar sig även an TAK Oslo när det öppnar i September 2022. FOTO: Pressbild/Tak Oslo
Frida Ronge gastronomiska ledare för TAK Stockholm tar sig även an TAK Oslo när det öppnar i September 2022. FOTO: Pressbild/Tak Oslo
NYHETER. TAK Stockholm som öppnade i mars 2017 banade vägen för en explosion av takbarer i den svenska huvudstaden. Nu expanderar konceptet till Oslo. – Jag hoppas nå en bred målgrupp med TAK Oslo. Restaurangen riktar sig till alla som gillar mat, musik, människor och vacker utsikt, säger Frida Ronge.
Annons

I september 2022 slår TAK Oslo upp portarna i en rund hotellbyggnad med restaurang på övre plan och bar på det undre. Nykomlingen får 90 restaurangplatser – vilket är något färre än den svenska motsvarigheten. Konceptets gastronomiska ledare Frida Ronge, som ska arbeta parallellt med både norska och svenska TAK, ser fram emot uppdraget:

–  Jag känner mig otroligt ärad och ser fram emot att få arbeta i Norge och lära mig om nya råvaror, träffa nya människor och att själv få utvecklas.

Hur ska du fördela din tid? 

– Jag håller på att planera en strategi just nu. TAK Stockholm flyter på väldigt bra och vi ha ett starkt team vilket gör att jag kan fördela tiden i Norge också. Jag tror även att det blir inspirerande för vår personal i Stockholm att få möjligheten att vara med att öppna TAK Oslo.

Din matfilosofi bygger ju på ett möte mellan det skandinaviska och japanska, kommer mötet mellan matkulturerna se annorlunda ut på TAK Oslo jämfört med TAK Stockholm? 

– Ja, i Norge kommer vi att lyfta det typiskt norska, som till exempel brunost, torrfisk och alger. Det är otroligt exotiska råvaror för mig och de kommer definitivt få en plats på menyn.

Vad blir viktigast att tänka på när du plockar fram det norska matarvet?  

– Att förnya och förädla deras råvaror. Presentera det på ett nytt sätt, helt enkelt.  Både smaker, presentationer och kombinationer.

Du är just nu ute och letar smaker av berg och fjordar, berätta hur går det till, vad är det du gör?  

– Jag skall till exempel Lofoten och göra ett studiebesök på en torrfisk gård och plocka färska alger, bland annat nori ihop med Lofoten Seaweed. Vi ska även organisera två workshops och diskutera möjligheterna med ingredienserna, samt laga mat både inne och ute.

Är det någon skillnad på norska och svenska matgäster? 

– Vi i Sverige har ett bredare utbud av restauranger och det ligger i vår kultur att äta lunch, middag och umgås på restaurang. Mat ligger i många svenskars intresse idag, på ett helt annat sätt än för 10 år sedan, vilket är superkul. Norge har ju till exempel ingen lunchtradition. Det är en skillnad och jag tänker att det hade varit kul att skapa en destination i Oslo för det.

Och till sist, hur ska du hinna med att vara gastronomisk ledare i två länder samtidigt?

– Jag känner mig mer erfaren nu än när TAK Stockholm öppnade. Nu vet vi vad vi skall göra och inte, vi har ett bibliotek av recept och ett bra koncept att rulla ut. Öppningen i Oslo kommer att bli enklare eftersom vi har just erfarenheten, vi är trygga i det vi gör och har lyckats sätta bra rutiner.