Annons

Restaurangskola med affärsinriktning på gång i Härnösand

zoom Låtskrivaren och TV-profilen Andreas Carlsson står bakom Academy of Gastronomy and Business.
Låtskrivaren och TV-profilen Andreas Carlsson står bakom Academy of Gastronomy and Business.
NYHETER. Härnösand kan bli först i Sverige med en affärsinriktad restaurangskola. Bakom Academy of Gastronomy and Business står låtskrivaren och TV-profilen Andreas Carlsson. ”Fantastiskt att man gör den här satsningen på en plats som Härnösand”, säger Teres Gärdin, regionchef för Visita Norrland.
Annons

Den nya restaurangskolan ska bli en ”en spetsgymnasieutbildning med riksintag”, enligt planerna. Andreas Carsson tillhör Sveriges internationella låtskrivarelit och är för många känd som tidigare jurymedlem i teveprogrammet Idol.

 

Gastronomi och entreprenörskap

 

Andreas Carlsson är också entreprenör och driver utbildningsföretaget AXB ihop med barndomsvännen Magnus Lundin. AXB driver bland annat ett riksgymnasium för musik i Tingsryd. Nu har företaget långt framskridna planer på en privat restaurangskola i Härnösand. Skolan blir unik genom kombinationen av gastronomi och entreprenörskap.

 

– Academy of Business är framtidens skola för unga människor. Allt genomsyras av en gemensam värdegrund och ett helt nytt perspektiv på inlärning, säger Andreas Carlsson, i ett pressmeddelande.

Något som skiljer den planerade gymnasieskolan från befintliga restaurangutbildningar, inklusive den som redan finns på Härnösands Gymnasium, är att eleverna inte bara ska lära sig att laga mat, utan också att starta och driva restaurangrörelse.

– Jag tror att vi ibland glömmer bort entreprenörerna i våra yrken, säger Teres Gärdin.

 

Planerna backas upp av Härnösands kommun.

– Det här kan bli ett lyft för Härnösand som en attraktiv stad för upplevelse. Besöksnäringen är en framtidsbransch och arbetet med destination Höga Kusten är ett av våra viktigaste utvecklingsområden, säger kommunstyrelsens ordförande Fred Nilsson (S).

 

Inom snar framtid

 

En delegation från AXB var nyligen i Härnösand för att titta på lokaler och presenterade sina tankar vid en företagsfrukost. Teres Gärdin som var med på mötet räknar med att skolan blir verklighet inom en snar framtid.

– Jag tror inte det här är långt borta.

 

Besöksnäringen behöver den här typen av utbildning, anser hon.

– Om det är kommunen eller ett privat företag som driver den spelar inte så stor roll så länge kompetensbehovet som vi lider av i branschen stillas, säger hon.

Det gäller inte minst i Höga Kustenområdet, där besöksnäringen växer snabbt. Bland annat planerar hotellägaren Patrik Attini ett nytt stort hotell där 50 anställda behöver rekryteras till starten.

 

AXB har lämnat in en ansökan till skolverket och väntar på klartecken därifrån innan utbildningen kan köra igång.

Håller stilen med återbrukade textilier

Håller stilen med återbrukade textilier

Till Granö Beckasin kommer människor från hela världen för att vara i naturen. Här är det hållbarhet in i minsta detalj som gäller. Från de återbrukade golven i hotellrummen till serveringspersonalens förkläden...