Annons

Riskerade stora hyresökningar – fick hjälp av Visita

zoom Mileva Blomberg och Sofia Hagman. Foto: Anna Hållams
Mileva Blomberg och Sofia Hagman. Foto: Anna Hållams
NYHETER. Hyresvärden sa upp hyresavtalet, ville halvera hyrestiden och höja hyran. Grand Hotel i Jönköpings ägare tog kontakt med Visitas jurister.
Annons

Grand Hotel i Jönköping har varit i familjerna Blomberg och Hagmans ägo i tio år. När de tog över det anrika hotellet 2013 tecknade de ett hyresavtal med fastighetsägaren på tio år. Förra året i mars kom uppsägningen och de nya villkoren. Hyresvärden ville förkorta hyresavtalet till fem år, höja hyran med närmare 50 procent och dessutom ville han att familjerna skulle betala fastighetsskatten och stå för de rörliga värmekostnaderna. Totalt en ökning med 67 procent i månadskostnad.

– Det är ju inte ovanligt att man säger upp avtal för villkorsändring men vi tyckte det var väldigt uppseendeväckande och förvånande att komma med så kraftiga höjningar, och dessutom halvera hyrestiden när vi knappt hade kommit ur pandemin, säger Sofia Hagman, en av delägarna.

Kontaktade Visita

De försökte föra en dialog med hyresvärden, utan framgång. När chocken lagt sig kontaktade de Visita för att se vilken hjälp det fanns att få, något man aldrig gjort tidigare, trots att bolaget har varit medlemmar i tio år.

– Vi trodde att vi skulle kunna be om råd och sedan behöva anlita en egen advokat. Men efter första samtalet med Susanne Ytterholm på Visita kändes det fantastiskt bra, säger Mileva Blomberg, som drivit hotellet sedan 2013.

Lämna in en motuppsägning

Med hjälp av Susanne, som är branschjurist på Visita, skapades en plan som innebar att lämna in en motuppsägning och förbereda för en eventuell förhandling i hyresnämnden. Motuppsägningen innebar en hyrestid på tio år och en lägre hyra. Dessutom ville man att fastighetsägaren skulle stå för viss upprustning av hotellet.

–  Vi kände inte till att vi kunde få så mycket hjälp som vi faktiskt fick. Det har varit så proffsigt och tryggt för oss. Hade vi inte fått den hjälpen är det osäkert om vi hade orkat ta fajten, säger Sofia Hagman.

Förde dialog

I september förra året skulle parterna mötas i hyresnämnden för en så kallad medling, men fastighetsägarens advokat var inte redo. Parterna möttes ändå för att passa på att föra dialog, och lyssna på varandra.

– Det var Susannes idé och det var riktigt bra, för när vi sedan möttes i hyresnämnden en månad senare så fanns det en vilja att förhandla. Och det var otroligt betryggande att ha med henne i rätten, hon kunde förklara allt som hände, säger Mileva.

Efter nio månader av förhandlingar kunde parterna äntligen enas i slutet av december 2022.

Det har varit stressigt

Resultatet blev ett sju års hyresavtal och att hotellägarna ska få hyresrabatter under de tre kommande åren, men de ska betala fastighetsskatt och värmekostnader. Hyresvärden ska renovera hotellets alla badrum och men familjerna får stå för badrumsinredningen och alla övriga ytskikt. Även fast utfallet inte blev så som ägarfamiljerna ville, så blev resultatet ändå bättre än det ursprungliga förslaget från hyresvärden.

– Mentalt har det varit väldigt stressigt, och det har funnits gånger där vi har funderat på att sälja hotellet. Vem vet hur det hade gått utan Susannes hjälp? säger Sofia.

Det nya avtalet

Det nya avtalet innebär högre kostnader för hotellet och i en tid där utgifterna bara ökar samtidigt som intäkterna minskar så är det lätt att se mörkt på framtiden. Men ägarfamiljerna är taggade.

– Vi ska fixa det. Vi klarade oss igenom en pandemi så vi ska klara av en lågkonjunktur, skenande elpriser och ett Putin-krig också, säger Mileva.

Vilka lärdomar tar ni med er av detta?

– Att man kan be om hjälp och få riktigt bra juridisk hjälp. Vi kommer aldrig gå ur Visita, och rekommenderar alla att bli medlemmar. Det kostar att vara medlem, men hjälpen vi har fått har varit ovärderlig.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!
Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...