Annons

Rutinerad krögare bakom ny campingkrog

zoom Ny camnpingkrögare. Råå förstärker sitt utbud med fisk- och skaldjursrestaurang.
Ny camnpingkrögare. Råå förstärker sitt utbud med fisk- och skaldjursrestaurang.
NYHETER. Campingmat är inte direkt förknippad med någon högre gastronomi. Men Råå Camping tänker annorlunda. Deras restaurang Vallen har nu slagit upp portarna och för driften ansvarar den erfarne krögaren Anders Vollmer. ”Vi har valt ett proffs”, säger campingens platschef Maria Samanc. 
Annons

Under påskhelgen var det premiär för Råå Campings nya fisk- och skaldjursrestaurang Vallen. Och bakom pannor och kastruller står den erfarne krögaren Anders Vollmer. De senaste åren har han arbetat som frilans på bland annat Tomatens hus och på Strandsidan i Viken.

– Det känns otroligt, jag har frilansat i fyra år och det ska bli roligt att äntligen jobba för mig själv. Och stället är fantastiskt, det ligger vid havet med utsikt genom stora fönster över Ven, Danmark och sundet med all båttrafik. Jag bor här nere, i Ramlösa, och jag har länge känt att det saknats en bra fisk- och skaldjursrestaurang. Och när tillfället dök upp så nappade jag förstås.

 

Inrett med loppisfynd

Det var för ett år sedan som Nordic Camping frågade om han ville ta över driften av Vallen, och sedan dess har ett renoveringsarbete pågått.

– Inredningen är vitmålad och fronten till vårt nya kök är havsblått. Och allt pynt har en koppling till havet: båtar, ankare och trossar. Jag har köpt det från Tyskland, sådant här finns inte i Sverige. Vi har även lagt ett nytt trädäck på uteserveringen och köket har utrustats med nya maskiner.

Anders Vollmer berättar att han inrett restaurangen med loppisfynd, som han renoverat under vintern.

– Jag har ett recyclingstänkande, så vi har köpt möbler från en loppisaffär i Helsingborg och jag har målat stolar i två månader innan jul.

Inspirerad av läget vid vattnet har han komponerat en meny bestående av fyra förrätter och fyra huvudrätter.

– Vi serverar exempelvis Skagen, en silltallrik gjord på hemgjord sill och en het scampi med aioli. Våra varmrätter består bland annat av vinkokta musslor med pommes. Vi har också vår egen burgare och pyttipanna, det handlar om typisk svensk sommarmat.

 

”Hög nivå till rimligt pris”

Anders Vollmer är släkt med Ebbe och Mats Vollmer. Det vill säga duon som driver stjärnkrogen Vollmers i Malmö.

– De är min systers barn. Vi brukar prata mat, men vi har ju inte samma utbud, de kör en helt annan klass, säger Anders Vollmer. 

Att driva restaurang på en camping, en miljö som inte brukar förknippas med matupplevelser, är inget som bekymrar Anders Vollmer.

– Jag tänker inte så mycket på att det är en camping. Vi kör på temat sommarrestaurang, med goda råvaror, och det uppskattas av lokalinvånarna och gästerna. Vi har en hög nivå på maten men håller ändå ett rimligt pris. Det är viktigt för mig att folk ska kunna slinka in på en räkmacka och ett glas vin utan att ruinera sig.

 

Vad tar du med dig från din långa bakgrund in i det nya?

– Jag har kunskaper om hur en organisation fungerar logistiskt. När restaurangen är fullsatt måste allt rulla, det har jag lärt mig, och därför har vi byggt om för att få ett bättre flöde: vi har dubbla kassaapparater och från fönstren kan vi servera gäster på poolsidan. Vi tittar just nu på hur det ska kunna fungera ännu bättre. 

 

Vad är ditt samlade mål med restaurangen?

– Att vi ska lyckas få till en sommarrestaurang med bra mat till hyfsade priser – jag vill att folk ska tycka att vi är opretentiösa. 

Från campingens sida är man glada över att fått in nytt krögarblod på anläggningen. Platschef Maria Samanc tror att restaurangen kan bli ett dragplåster.

– Allt runt vår huvudsakliga verksamhet höjer gästernas upplevelse, och det är enormt viktigt. Det är därför vi valt att arrendera ut restaurangen till ett proffs. Och att han valt inriktningen fisk- och skaldjur är ju perfekt, med tanke på vårt läge vid havet, säger hon.