Annons

Så blir Årets Kock 2020

zoom FOTO: Stefan Hellberg.
FOTO: Stefan Hellberg.
NYHETER. När finalen i Årets Kock går av stapeln 17 september är en hel del sig likt – men några viktiga saker skiljer årets tävling från tidigare år. Bland annat sker finalen utan publik, men sänds istället live digitalt.
Annons

Finalen Årets Kock går av stapeln den 17 september i Annexet i Stockholm. Men tävlingsdagen blir, som så mycket annat i år, lite annorlunda.

I vanliga fall är alla välkomna att titta på finalen live på plats i Annexet och publiken brukar bestå av allt från kockar, elever och lärare från restaurangskolor till politiker och representanter från olika organisationer. Men i år sker tävlingen utan publik på grund av Folkhälsomyndighetens riktlinjer och istället sänds den digitalt.

– Den som vill heja på sin favoritkock behöver dock inte misströsta. Hela finalen går alltså att se live på Årets Kock-sajten. Vi har monterat upp Go Pro-kameror ovanför varje deltagares kök, så du kan själv välja vem du vill följa, säger Andreas Stenberg, vd för Årets Kock.

Den sista avgörande timmen av tävlingen dessutom kommer att livesändas i TV4 Play på torsdag kl. 19–20, med eftersändning i Sjuan. Programledare då är tv-kockprofilerna Tareq Taylor och Tea Malmegård.

– I och med att vi i år kör digitalt istället för med publik på plats, har vi fått styra om våra resurser. Vi har satsat mer på sändningspersonal, själva tekniken på plats och så vidare, säger Andreas Stenberg.

Han berättar att den största utmaningen var att ställa om så pass snabbt.

– Vi fattade beslutet under tidig sommar, när vi insåg att vi inte skulle kunna genomföra med publik, och då behövde vi snabbt och raskt ställa om till helt digitalt istället.

Utöver själva livesändningen har det även satsats på att fylla hela veckan med olika aktiviteter.

– De intresserade kan exempelvis ta del av podd-avsnitt med finalisterna och Årets Kock talks kring och om branschen. Efter årets final kommer vi utvärdera vilka delar som föll väl ut, som vi vill behålla och vilka delar som inte behålls till nästa år, säger Andreas Stenberg.

Hur påverkas de tävlande av att ingen publik är på plats?
– Jag upplever det som att det finns två läger. Vissa finalister tror att de kommer att sakna publiken och peppen som de får av den. Andra finalister tycker att det ska bli ganska skönt att tävla utan publik.

Blir tävlingen annorlunda?
– Tävlingsmomenten påverkas inte av att vi går digitalt, det är bara känslan på plats för de som tävlar som blir annorlunda. 2018–2019 hade vi en tvådagarsfinal men i år har vi återgått till att hålla finalen på en dag, det blir bättre så när det är digitalt.

Finns det några restriktioner för de tävlande?
– Självklart ska alla tävlande vara fullt friska. Sedan kommer vi inte att tillåta någon publik alls på plats i annexet, inte ens anhöriga. De enda som får komma är de tävlande kockarna, jury, press och nödvändig personal. I övrigt följer vi Folkhälsomyndighetens alla rekommendationer gällande god handhygien, att stanna hemma vid minsta symptom och så vidare.

Hur den går den sista planeringen?
– Det känns som att vi ligger bra i fas just nu. Det är alltid fullt upp sista veckan och sista dagarna, men det känns som att de förändringar vi har gjort under det här annorlunda året har tagits väl emot. Det känns positivt och härligt att man tagit emot initiativen på ett bra sätt!

Se hela livesändningen på åretskock.se