Annons

Så bra gick öppningshelgen på landets skidorter

zoom Årets skidsäsong har dragit igång och på vissa håll blev det en bra besöksstart.
Årets skidsäsong har dragit igång och på vissa håll blev det en bra besöksstart.
NYHETER. Snön har fallit och vintersäsongen är officiellt igång. Öppningshelgen gick nyligen av stapeln för några av landets största skidanläggningar. Och det bäddar för en bra start. 
Annons

– Vi hade en mycket lyckad öppning med mycket snö och gäster, det är som i januari just nu och ett otroligt vinterlandskap, säger Sofie Andersson, försäljnings- och marknadschef på Idre Fjäll om skidortens första öppningshelg den 18-20 november.

Hon berättar att planen egentligen var att öppna för allmänheten den 15 december, men att de kunde öppna tidigare eftersom det har varit så pass mycket kyla och natursnö.

Sparat snö sen förra året

Just snö är förstås en nödvändighet för skidanläggningar. Dels har Idre Fjäll sparat 130 000 kubikmeter snö från förra säsongen, genom att täcka över stora snöhögar med bark och en speciell vit duk som behåller temperaturen, dels har de investerat i en ny snöproduktionsfabrik som kan göra snö i plusgrader.

– Vi har också investerat i en ny camping som öppnar till Lucia och vi har tagit över driften av de flesta restaurangerna för att höja måltidsupplevelsen. Dessutom kommer vi att ha flera stora tävlingar här under vintern, Världscupen i Skicross och VM i Speed ski, vilka lockar både svenska och internationella besökare, säger Sofie Andersson.

SkiStar driver flera anläggningar i Åre, Sälen och Vemdalen. De var också tidiga i år. I Vemdalen öppnades pisterna redan den 11 november.

– Vemdalen var klädd i gnistrande vinterskrud med 80 centimeter natursnö och skinande sol. Intresset från skidsugna gäster var stort med över 1200 personer som förlustade sig i backarna, säger Linda Morell, pr- och kommunikationsansvarig för samtliga tre anläggningar.

Glada gäster i sociala medier

När backarna i Sälen öppnade kom runt 1800 personer som möttes av över halvmetern snö.

– Av gästernas kommentarer i sociala medier att döma så överträffades alla deras förväntningar, säger Linda Morell.

I Åre var fyra liftar och sex nedfarter igång under öppningshelgen. Drygt 4000 besökare gjorde tillsammans drygt 36 000 åk under premiärhelgen.

Gemensamt för samtliga Skistars anläggningar är en satsning på ungdomar, dels i Valles skidskola, dels genom en ny filmapplikation med fasta smarta kameror som filmar åkaren och laddar upp åket på dennes MySkiStar-profil, där det senare kan delas till kompisar i sociala medier. Dessutom kommer Åre att hålla Junior VM och i Vemdalen öppnas ett sameland för barn.

Hos SLAO, Svenska Skidanläggningars Organisation vill man se fler tillresta besökare på de svenska skidorterna.

Vad tror du skulle vara bra för att lyfta årets säsong?

– Att fler turister från utlandet upptäcker det snösäkra vintersverige med fantastiska anläggningar och destinationer som verkligen kan bjuda på en helhetsupplevelse, säger SLAO:s vd Titti Rodling.