Annons

Så byggde landets yngsta campingägare sitt företag

zoom I höstas bestämde sig Viktor Brännmark och Sebastian Jonsson för att starta eget företag och ge oss in i besöksbranschen.
I höstas bestämde sig Viktor Brännmark och Sebastian Jonsson för att starta eget företag och ge oss in i besöksbranschen.
INBLICK. Ett snabbt beslut och sedan var Frevisörens camping utanför Kalix deras. Sedan Viktor Brännmark och Sebastian Jonsson tog över campingen i våras har de i princip jobbat dygnet runt. 
Annons

Viktor Brännmark har sovit på kontoret i natt. Igen. Det har blivit lite av en vana sedan han och barndomskompisen Sebastian Jonsson startade eget och tog över campingen i våras. Förmodligen är de de yngsta campingägarna i landet.

– Jag tror det, men jag är inte säker. Vi har ju inte hållit på så länge än, och har därför inte hunnit träffa så många i branschen, säger Viktor Brännmark.

Trots att de bara är 22 år, eller kanske tack vare att de bara är 22, tvekade de inte en sekund inför beslutet om att köpa campingen när möjligheten dök upp.

– Sent i höstas bestämde vi oss för att starta eget företag. Då jobbade jag på båt i Göteborg och Sebastian här uppe i Kalix. Vi hade länge spånat kring att ge oss in i besöksbranschen, och nu kände vi att vi inte kunde vänta längre, säger Viktor Brännmark.

Sa upp sig och startade eget

Så, istället för att ha is i magen och vänta, bestämde de sig för att säga upp sig från sina jobb och starta egna företaget Nordic Lapland, ett företag som skulle erbjuda skoterturer, isbad och norrskensvandringar för främst utländska turister.

Sedan gick allt fort. De båda 22-åringarna investerade i fem skotrar och började samarbeta med ett finskt företag som erbjöd turer med isbrytare i trakten. Turer där även skoterutflykt och isvaksbad ingår.

– Vi hade 5 000 bokningar vår första säsong i våras, och har redan nu 10 000 bokningar inför kommande säsong, säger Viktor Brännmark.

Att köpa en hel camping såg de båda kompanjonerna som ett naturligt steg i sina planer. De behövde en anläggning att utgå ifrån, och ville dessutom utvidga sin verksamhet för att kunna försörja sig på den året runt.

– Så, mellan april och den sista juni arrenderade vi Frevisörens camping och den sista juni köpte vi loss den, säger Viktor.

 

Många stammisar

Till campingen kommer många stamgäster, och även om Viktor och Sebastian har stora planer för den verksamheten, har de av naturliga skäl inte gjort några större förändringar än.

– Det vi gjort hittills är att förstå och se vad som måste förbättras på anläggningen samtidigt som vi satsat på att förbättra restaurangen, eftersom vädret är opålitligt här uppe. På så sätt har verksamheten blivit lite mindre väderberoende, säger Viktor.

Planerna för framtiden är att bygga om stugorna och göra dem lite lyxigare och lite bekvämare. Tanken är att erbjuda främst vintergästerna ett mer exklusivt boende, något som efterfrågats.

Vilken erfarenhet hade ni av besöksbranschen när ni startade?

– Ingen. Jag hade aldrig campat i hela mitt liv. Jag är utbildad snickare och fartygsbefäl. Sebastian är maskinförare. Så, att starta camping kändes fullkomligt naturligt, säger Viktor och skrattar.

 

”Jobbar stenhårt”

Deras ursprungliga plan var att under några år jobba som anställda på något företag inom besöksnäringen, men när de såg hur det fullkomligt exploderade inom branschen kunde de inte hålla sig.

– Vi jobbar stenhårt, och kommer att fortsätta med det. Någon semester har det inte blivit, men … Man startar ju inte eget för att bli ledig, säger Viktor Brännmark.

Hur ser era verksamheter ut om fem år?

– Då är vi kvar i branschen. Just nu planerar vi för att utveckla boendet och restaurangdelen. Om fem år har vi lyckats, och har då lika stor beläggning året om.

Har du tips till andra unga som drömmer om att starta eget, men som inte riktigt vet om de ska ta klivet?

– Jag tycker att man ska satsa. Alldeles särskilt när man är ung, innan man fått familj och samlat på sig fasta utgifter. Det är värt det, även om det naturligtvis handlar om mycket hårt jobb. När man är ung är rätt period i livet.