Annons

Så fullbokad är Almedalsveckan: ”Förberedda sen februari”

zoom På Best Western Strand Hotel är det ett sådant tryck inför Almedalsveckan att de måste börja förbereda redan i februari. Nu optimerar man varje yta, bland annat med extrasängar i hotellrummen.
På Best Western Strand Hotel är det ett sådant tryck inför Almedalsveckan att de måste börja förbereda redan i februari. Nu optimerar man varje yta, bland annat med extrasängar i hotellrummen.
NYHETER I Visby laddar man nu inför Almedalsveckan som startar om tre veckor. Destination Gotlands bokningar har ökat med 10 procent och flygbolagen har satt in extra kapacitet för att möta efterfrågan. För Best Western Strand Hotel Visby började rummen bokas upp redan för ett år sedan.
Annons

Den 2 juli inleds året Almedalsvecka. Förberedelserna pågår för fullt.

I dagsläget har 1704 arrangörer och 6034 medverkande registrerat sig. Förra året arrangerades 3794 evenemang och hittills är 3644 inbokade i år. Enligt Elin Nysten, delprojektledare på Almedalsveckans kansli, är hållbarhet ett fortsatt populärt ämne – 568 evenemang handlar om det – och demokrati har tagits upp som ett nytt ämnesområde.

 

”Alla känner av trycket”

Sedan i februari står det klar att statsminister Stefan Löfven inte närvarar. Men besökarna väntas strömma till i oförminskat antal. Supervalåret 2014 lockades 35 000 och under förra året nåddes rekordsiffran 40 000. Elin  Nysten tror att man kommer landa på ungefär samma besöksantal i år. Och hon får medhåll:

– Jag har inga siffor, men när jag hört mig för så känner alla av trycket. Nextjet har utökat med en ny destination och SAS sätter in större plan. Förra året hade vi Gotlandsbåten som ny aktör och de seglade bara en sommar, det är därför vi ser en utökning av antalet flyg. På hotellsidan är det knökfullt, precis som vanligt, säger Mats Jansson, näringslivsstrateg på Region Gotland.

Man ska inte se det som ett problem att rummen börjar fyllas upp inne i Visby. Så säger Elin Nysten som vill trycka på att det finns boenden utanför stadens ringmur.

– Visst, hotellen är fulla inne i staden, men utanför muren finns fler alternativ. Alla kan tyvärr inte förvänta sig att bo med gångavstånd till området.

Förbereder från februari

Best Western Strand Hotel är ett av hotellen i Visby som förbereder sig för anstormningen, här började rummen bokas upp redan för ett år sedan.

– Det är ett sådant tryck inför veckan så vi måste börja förbereda redan i februari för att få ordning på det operativa. Vi är ett stort hotell med 120 hotellrum och flera konferenslokaler, och vi försöker att optimera alla ytor, bland annat med extrasängar i hotellrummen, säger Adam Jakobsson, marknadschef på hotellet.

Vad betyder Almedalsveckan för er?

– Almedalsveckan är extremt betydelsefull för oss. Den är ett sätt att visa upp oss för företagskunder, som inspireras till att lägga konferenser här även andra tider på året. Och för besöksnäringen i stort är det här livsviktigt. 

Håller stilen med återbrukade textilier

Håller stilen med återbrukade textilier

Till Granö Beckasin kommer människor från hela världen för att vara i naturen. Här är det hållbarhet in i minsta detalj som gäller. Från de återbrukade golven i hotellrummen till serveringspersonalens förkläden...