Annons

Stark jul- och nyårsvecka för skidanläggningarna

zoom Jul, nyår och trettonhelgen lockade rekordmånga till fjällen.  Foto: Skistar/Ola Matsson/Hemavan
Jul, nyår och trettonhelgen lockade rekordmånga till fjällen. Foto: Skistar/Ola Matsson/Hemavan
NYHETER: Skidanläggningarna fick en riktigt bra avslutning på 2019 och går in i det nya året stärkta av besöksrekord och säkrat snöläge. ” Vi har aldrig haft så här många besökare under jul och nyår någonsin”, säger Bosse Funcke på Romme Alpin.
Annons

Röda dagar mitt i veckan och flera klämdagar visade sig vara ett gyllene läge för skidanläggningarna som har haft högt tryck under jul och nyår.

– Vi har aldrig haft så här många besökare under jul och nyår någonsin under Romme Alpins historia. Det är otroligt kul, säger Bosse Funcke, vd Romme Alpin.

75 000 till 80 000 aktiva skidåkare har besökt Romme Alpin under den här perioden, och hotellet med 700 bäddar har varit konstant fullbelagt sedan man drog i gång för säsongen. Glädjande resultat alltså, trots att marken utanför backarna och liftsystemet ligger bar.

– Vi har inte direkt haft något gynnsamt väder, det har varit mulet och plusgrader. Men i backarna har vi kanonbra snö från våra snökanoner och det märks tydligt att folk numera vågar lita på att vi tillverkar snö som håller, säger Bosse Funcke.

Detta kan även Jonas Bauer, destinationschef Skistar Sälen, vittna om. Det har varit fullt i anläggningarna Tandådalen, Lindvallen, Hundfjället och Högfjället – men några konkreta siffror kan man inte gå in på.

Men handlar det om en rekordnotering?

– I och med att det varit fullbelagt och vi har utökat med fler bäddar nu än föregående år så kan vi se att det varit fler besökare än vi sett tidigare, säger Jonas Bauer.

Nytt för den här vintersäsongen är möjligheten att flyga till Sälen. Än är det för tidigt att se vilka konkreta effekter detta fått för anläggningen då flygplatsen öppnade precis innan jul då många redan bokat sin vistelse. Men Jonas Bauer berättar att han mött många som är glada över att möjligheten nu finns.

– Vi har fått väldigt positiv respons från gäster som berättar att man kommer utnyttja den här möjligheten för att komma fler gånger under en säsong vilket lovar gott inför sportlovsveckor och påsken, säger han.

Även Hemavan går in i resten av vintersäsongen med positiva känslor. Drygt 20 000 personer har besökt destinationen under jul, nyår och trettonhelgen.

– Det är svårt att säga om vi har slagit nytt rekord i beläggning dock, vi lägger ju in nya objekt i vårt onlinebokningssystem varje år så det är lite svårt att mäta, säger Thomas Ringbrant, vd Hemavan Alpint och fortsätter:

– Men vi märker av ökad försäljning i våra restauranger och en positiv utveckling av intäkter från skipassförsäljning vilket indikerar att besökarna blivit allt fler.

Hur har väderläget varit för er under helgerna?

– Vädret har varit en utmaning. Det har växlat mellan minusgrader och plusgrader, sol och vindstilla till hård vind och blötsnö. Men vi har faktiskt mycket snö i både i backarna och i terrängen så jag har en bra känsla inför sportlov och påsk, säger Thomas Ringbrant.