Annons

Så här gör camping comeback efter år i träda

zoom Havslätts camping ska möta nya tider efter totalrenovering.
Havslätts camping ska möta nya tider efter totalrenovering.
NYHETER. Med hjälp av renoverade stugor, båtuthyrning och strandbistro ska besökarna lockas tillbaka till Havslätts camping i Oskarshamn. Kommunen har nu tagit över driften och det satsas 800 000 kronor på upprustningen.
Annons

Det har varit glest bland gästerna på campingen i Havslätt de senaste åren. Nu har Oskarshamns kommun tagit över driften efter att missionsförsamlingen Shalom mission dragit sig ur. Under våren har ett intensivt renoveringsarbete pågått för att kunna locka tillbaka besökarna.

– Missionsförsamlingen arrenderade campingen av kommunen men de fick inte verksamheten att gå ihop. I höstas tog kommunen över och vi började rusta upp området, det var välbehövligt för det var väldigt slitet, säger Stefan Karlsson, anläggningsansvarig på Havslätts camping.

Ser mer att renovera

Inför öppningen första maj skedde en ansiktslyftning av stora delar av området: elen sågs över, ett datoriserat bokningssystem installerades, sanitetsbyggnaden totalrenoverades, träd och buskar röjdes bort och stugornas inredning snyggades upp. På campingens strand muddrades stenar bort och strandbistrons kök uppdaterades.

– Vi har dragit in fiber i receptionen och i strandbistron, nu är det på gång med trådlöst på hela området. Vi tittar också på hur vi kan knyta ihop campingen med motionsområdet bredvid, där finns ett utegym och en motorikbana för barn, säger Stefan Karlsson.

Han ser också att det finns mer att rusta upp på campingområdet.

– Vi är långt ifrån färdiga. Vi vill fixa till alla elstolpar, tv-uttag och förbereda så att husvagnar kan koppla upp sig på vatten och avlopp. Till nästa år ska vi också satsa på mer aktiviteter, framför allt barnaktiviteter och strandaktiviteter. Då kommer vi också att erbjuda uthyrning av cyklar och båtar.

Positiv feedback från gäster

Totalt investerar kommunen omkring 800 000 kronor i renoveringsarbetet och det har redan uppmärksammats hos gästerna

– Vi har sjutton säsongsgäster som varit här länge och de är jättenöjda med den höjda standarden. De säger också att det är ovanligt många besökare. Det beror inte bara på renoveringen, Havslätt ligger underbart, man ser Blå Jungfrun och Gotlandsfärjan. Sedan vi fick fullständiga rättigheter i strandbistron så har det varit mycket folk, det är främst oskarshamnare som hittat tillbaka och det är roligt, säger Stefan Karlsson.

Planen är att kommunen ska driva verksamheten i tre år och att en privat entreprenör sedan ska ta över. Innan det är möjligt måste dock en detaljplan göras för området.

– Vi ville släppa campingen på en gång, men när vi såg över ritningarna för området så visade det sig att det saknades en detaljplan. Först när den är klar kan en intressent ta över.

Hur ska ni locka entreprenörer?

– Det finns en utmaning med att det krävs ytterligare hundra campingplatser för att verksamheten ska gå runt. Det positiva är restaurangen, den kan rädda upp allt om det är en bra sommar.