Annons

Så stöttar kommuner företag i besöksnäringen

zoom Norrtälje är en av många kommuner som vidtar extra åtgärder för att underlätta för företag i besöksnäringen. Foto: Norrtälje kommun
Norrtälje är en av många kommuner som vidtar extra åtgärder för att underlätta för företag i besöksnäringen. Foto: Norrtälje kommun
NYHETER. Flera kommuner runt om i Sverige presenterar nu olika insatser för att hjälpa företag inom besöksnäringen som drabbats hårt av coronavirusets effekter. Något som går i linje med uppmaningen från Visita om att kommunerna bör ta sitt ansvar för att mildra krisen.
Annons

Flera insatser runt om i landet går helt i linje med Visitas uppmaning i fredags till kommuner att mildra konsekvenserna för besöksnäringen i coronavirusets fotspår.

Betalningsuppskov för avgifter, kortare betalningstider för branschens leveranser till kommunerna och snabbare hantering av tillstånd för uteserveringar är några åtgärder som kommuner hittills presenterat.

Skrotar avgiften

Bland kommunerna som vidtagit åtgärder märks bland andra Staffanstorps som har beslutat att inte ta ut någon avgift för uteserveringar under 2020, vilket tills vidare gäller även torghandeln. I Göteborg har byggnadsnämnden beslutat att de uteserveringar som skulle öppna den 1 april får öppna redan nu. Förhoppningen är att fler därmed ska besöka restauranger och kaféer när det finns möjlighet att sitta utomhus.

”Vi vill göra vad vi kan för att hjälpa näringslivet i denna mycket svåra situation. Förhoppningsvis känner sig fler människor bekväma med att sitta utomhus”, säger Hampus Magnusson (M), som är ordförande i byggnadsnämnden, i ett pressmeddelande.

Öppna uteserveringar

Även i Norrtälje kommun tillåts restauranger öppna sina uteserveringar med omedelbar verkan, så länge polisen ger sin tillåtelse.

– Vi försöker göra det vi kan. Man får också möjlighet att utöka ytan på uteserveringarna så att fler gäster får plats och kan hålla längre avstånd mellan borden för att undvika bli smittade, säger Lars Lindberger, presschef vid Norrtälje kommun.

Håkan Cederwall, ägare av restaurang Ett glas i Norrtälje, är tacksam för att kommunen kunde göra en rekordsnabb insats. Från det att de lokala företagarna framfört sina önskemål till kommunen tog det bara två dagar innan stödpaketet klubbades igenom.

– Jag är djupt imponerad över den handlingskraft man visat i kommunen, säger han och nämner att stödpaketet också innehåller uppskjuten betalning av hyror och avgifter.

Trosa kommun är ett annat exempel där säsongen för uteserveringarna i år förlängs för att ge företagen en större chans att klara sig. Kommunen tidigarelägger dessutom planerade investeringar för restauranger och kaféer. En annan insats är att slopa avgifterna för hela årets tillsyn och kontroller, enligt alkohollagen, miljöbalken och lagen om tobak samt livsmedelskontroll.

Subventionerar krogluncher

Kalmar kommun har hittat på ett eget sätt att stötta den lokala näringen, och subventionerar gymnasieelever som äter dagens lunch på valfri restaurang. Subventionen är 75 kronor per elev och dag, och det kan även bli aktuellt att erbjuda högstadieelever samma sak om grundskolorna stängs. Kommunen rekommenderar restaurangerna att erbjuda hämtmat för att minska risken för smittspridning.

Besöksnäringen är en av de branscher som drabbats hårdast av coronavirusets framfart och många företag lever under stor press. Tusentals människor har redan varslats från sina jobb och många fler varsel planeras.

– Jag har aldrig varit med om något liknande under alla år i branschen. Men man får göra vad man kan för att överleva. Man måste vara innovativ och hitta på sådant som man inte gör annars, till exempel erbjuda take-away-mat, säger restaurangägaren Håkan Cederwall på Ett Glas i Norrtälje.

I förra veckan beslutade även Stockholms Stad att göra det möjligt för uteserveringar med tillstånd att öppna tidigare än 1 april, som tidigare var planerat premiärdatum.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...