Annons

Så mår restaurangbranschen i coronakrisen

zoom Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
NYHETER. Krogkrisen i sviterna av Corona växer. Hela 29 500 jobb har försvunnit och konkursansökningarna haglar in. Besöksliv har tagit tempen på krögares situation – från Malmö i söder till Åre i norr. 
Annons

Det är nu strax över en månad sedan de riktigt stora tappen kom för restaurangerna. Hittills har 29 500 jobb försvunnit.

Antalet beviljade konkurser, företag som hade ansökt om konkurs eller företagsrekonstruktion ökade med 157 procent mellan 16 mars till 8 april, enligt siffror från Visita.

Av dem är 88 procent från restauranger.

– Många små enskilda bolag inom restaurang kommer inte att överleva detta. Det är många drömmar som krossas, säger Malmökrögaren Nina Christensson som också är ordförande för Visita södra.

Bland de bolag som ansökt om konkurs finns restauranger inom kedjan Vapiano, Gondolens systerkrog Eriks Basar, Flädie mat- och vingård. Melanders, kedjan Harrys, Valand i Göteborg och hamburgerrestaurangen Flippin Burgers har ansökt om företagsrekonstruktion.

Andra har stängt igen på obestämd framtid.

Stureplansgruppen har drabbats hårt av krisen där hela Berns, inklusive nya restaurangen Isaan, har stängt, liksom Nosh and Chow och Garba.

– Det är stängt tillsvidare. Vi öppnar när marknaden återvänder. Rekonstruktion är inte aktuellt, säger koncernens vice vd Jennica Jonsson.

Vassa Eggen, Vrå och Fotografiskas restaurang är andra som tillfälligt har bommat igen.

– Det är en stor sorg att se sin baby stänga. Men det är inte extra synd om mig, vi är alla i det här tillsammans säger kocken Paul Svensson, på Fotografiska.

Regeringens förslag om hyresrabatter som klubbades på torsdagen välkomnas av flera krögare som har fått igenom en hyressänkning, men många menar att det borde ha kommit tidigare.

– Jag förvånad över att det har tagit flera veckor att komma fram till. Finns det inga marknadsekonomer som kunde räkna på det här, kan man inte förutse ringarna på vattnet i en sådan här kris, säger Nina Christensson.

Krögaren Jens Dolk, K-märkt, har just fått igenom hyresstödet med flera av sina fastighetsvärdar.

– De stöttar oss och det känns bra. Men det var välbehövligt. Vi gör ett fragment av vad vi gjorde tidigare i business. Normalt har vi 550 -750 lunch på Garnisonen och under corona-veckorna är det som lägst 107. Därutöver har vi har noll fester, catering, frukostmöten och är på det stora hela nere 80 procent i försäljning, säger han.

”Finns det inga marginaler?”- en fråga som många ställer i samband med restaurangbranschens kris. Nina Christensson suckar när hon får den.

– Det saknas förståelse för hur den enskilde restaurangkrögarens verklighet ser ut i pengar. Finansmarknadsminister Per Bolund har sagt att han tycker att restauranger ska han buffert, men hur tänker han där? Restaurang bygger ju på att gäster kommer dit.

I Åre, en turistort som lever på besökare, är restaurangerna fortsatt öppna. Pierre Seger, krögare på Supper och APO, beskriver byn som helt folktom.

– Det mest ekonomiska hade varit att säga upp alla och stänga. Men det går ju inte. Så vi har permitterat folk inne som ändå ska göra sina kvarvarande arbetstimmar. Vi kör take away, hemkörning och fastighetsvård. Men vi serverar kanske 8 till 25 gäster om dagen jämfört med 380-420 under vecka elva.

Men Pierre Seger är vid gott mod om framtiden.

– Jag är helt övertygad om att den inhemska turismen kommer booma i år. Snart ruttnar folk på att sitta hemma och då börjar man boka stugor, jag tror starkt både på Gotland och Åre.

Omsättningen på restaurangerna i Stockholm har gått ner med 70 procent, och många vittnar om en beläggning som minskat med så mycket som 95 procent. Restaurang Tak är en av dem.

– Skulle vi en normal dag haft 100 gäster så har vi idag 5, säger vd Henrik Jakobsen.

Han, och flera andra Stockholmskrögare, nämner onsdagen 11 mars som dödsstöten i bokningsböckerna. För att stoppa större intäktsbortfall har man nu öppnat för lunchservering utomhus på takterrassen.

– Vi har väldigt stora ytor att jobba med. För oss är det inte svårt att hålla avstånd mellan borden. Vi behöver inte ha trängsel för att få in stora intäkter.

Många krogar lägger hoppet till en varm och solig vår, uteserveringarna kan komma att bli en viss räddning för branschen. Henrik Jakobsen tror att Tak kan komma snabbt på fötter när de öppnar alla utomhusenheterna.

Framtiden är oviss för många som arbetar inom branschen. Men det finns ljusglimtar. Paul Svensson har startat Save the Chefs för att hålla sin personal sysselsatt. Via sajten med samma namn kan man förbeställa matlådor med utkörning.

– Man slipper varsla en kock för varje 50 portioner man säljer. Det här är ingen affärsrörelse utan vi är en bunke människor som brinner för det vi gör. Vi behövde hitta ett sätt att behålla personalen. Och det här tillåter oss också att vara där människor är, nu när folk inte vill gå på restaurang på samma sätt som tidigare.

RÄTTELSE: I artikeln stod tidigare att Karlaby Kro är en av många restauranger som har begärts i konkurs. Detta är felaktigt, Karaby Kro är i drift och ingenting annat. /Redaktionen

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...