Annons

Så ska unga lockas till besöksnäringen

NYHETER. Hela 1100 högstadieelever och unga arbetssökande besökte under måndagen Malmö Live och eventet Hej Framtid! för att inspireras till de arbetsmöjligheter som finns inom besöksnäringen. Besöksliv var på plats.
Annons

Manegen ligger krattad för de som utbildat, eller vill utbilda, sig inom besöksnäringen då branschen inom de närmsta åren behöver anställa 50 000 personer per år. Detta till trots har andelen elever som söker till de praktiska gymnasielinjerna sjunkit de senaste åren.

 

Visar upp karriärsval

Under måndagen arrangerades eventet Hej Framtid! i Malmö dit 1100 högstadieelever och unga arbetssökande bjöds in för att, under en dag, få en inblick i besöksnäringen och alla de olika karriärsval som den inrymmer.

– Vi anordnar detta för att visa upp en snabbt växande bransch som anställer väldigt många unga människor. Vi upplever att det är alldeles för få som känner till den här branschen, de utbildningar och karriärsval som faktiskt finns, berättar Victor Ollén, Malmö stads projektledare för Hej Framtid!.

Från Visitas håll ser man hur mässan behövs.

– Vår snabbt växande näring kan vara en bidragande lösning på ungdomsarbetslösheten, bara vi får ungdomarna att välja rätt redan från början. I vår näring kan du göra karriär inom många olika yrkesområden, få jobb i såväl stad som på landsbygden och du kan jobba i hela världen, säger Claes Sandvig från Visita Södra.

 

Jobb finns

Under dagen fick ungdomarna möjlighet att prata med företag från branschen, gymnasieutbild­ningar, yrkesskolor och fackförbund samt åka ut och göra platsbesök hos några av företagen.

– Det är många som kommit fram till oss idag och frågat vad man kan jobba med på ett hotell och en del har blivit förvånade när jag visat upp vilka olika yrken som vi har hos oss. När det flesta hör ”Hotell” så tänker de nog på en receptionist, men vi har betydligt fler yrken än så, säger Therese Johansson, General Manager på Clarion Collection Hotel Temperance.

Efterfrågan på duktig arbetskraft inom besöksnäringen är något som även märks hos gymnasieskolorna där eleverna är hett eftertraktade och närmst garanterade jobb efter examen.

– Genom att extrajobba på helger och kvällar så är det många av våra elever som byggt nätverk som sedan gett dem jobb direkt efter examen, berättar Lena Sepponen, Biträdande rektor på Vipan i Lund.

Hedda fick sitt drömjobb – blir chef på sin gamla arbetsplats

Hedda fick sitt drömjobb – blir chef på sin gamla arbetsplats

Behovet av kompetent personal i hotell- och restaurangbranschen är stort. För att möta det utökas nu utbildningen Hotel & Restaurant Manager med en helt ny utbildning i Norrtälje och Skellefteå