Annons

Sälens nya flygplats: Bra start trots brittiskt bakslag

zoom Scandinavian Mountains Airport vd Gunnar Lenman är nöjd med jul- och nyårshelgen, trots att Londonflygen landar i Oslo.
Scandinavian Mountains Airport vd Gunnar Lenman är nöjd med jul- och nyårshelgen, trots att Londonflygen landar i Oslo.
NYHETER. Nu är det snart tre veckor sedan Sälens flygplats Scandinavian Mountains Airport invigdes. De inledande veckorna har gått bra, trots uteblivna britter, enligt flygplatsens vd Gunnar Lenman.
Annons

Sälens nya flygplats Scandinavian Mountains Airport, som invigdes den 21 december 2019, drabbades direkt av ett bakslag då regeringen inte behandlat och godkänt flygplatsens ansökan för gränspolisverksamhet. Det innebär att flygplatsen fortfarande inte kan ta emot flygningar från London eftersom Storbritannien står utanför Schengen. Planen från den engelska huvudstaden omdirigeras i stället till Oslo Gardermoen.

– Det är Malung-Sälens kommun som sköter detta åt oss och de skickade in ansökan redan i augusti i fjol, men av någon anledning har ärendet inte behandlats ännu.  Regeringskansliet ska behandla frågan den 15 januari och vi förväntar oss så klart ett positivt beslut. I så fall kan planen från London landa hos oss från och med antingen den 18 januari eller 1 februari, säger Scandinavian Mountains Airport vd Gunnar Lenman.

Vad har detta betytt för flygplatsen första veckor?
– Det handlar om en flight i veckan och vi ordnar transfer till och från Gardermoen, så även om det så klart inte är bra så tror jag inte att det har inverkat på våra passagerarvolymer.

Om vi bortser från de uteblivna Londonflygen, hur har då jul- och nyårshelgen sett ut för flygplatsen?

– De första två veckorna hade vi 26 flighter och 1500 passagerare, vilket är helt enligt plan.

Hur ser det ut framöver?

– I januari har flygen i snitt en beläggning på 50-60 procent, men i sportlovsveckorna är det fullbokat. På vissa linjer ha flygbolagen till och med satt in extraflygningar. Så starten känns jättebra.

Flygbolaget Bra svarar idag för all inrikestrafik till Scandinavian Mountains Airport med direktflyg från Bromma, Malmö och Ängelholm. I slutet av januari tillkommer även Göteborg och Växjö. I väntan på att det första Londonplanet kan landa i Sälen har SAS i dagsläget direktflyg från Köpenhamn och Ålborg i Danmark. Men målet är att fler flygbolag ska hitta till Sälen.

– Flygplatsens huvudmålgrupp är internationella gäster från Europa och ett av våra mål är därför få trafik igång från i Tyskland och Holland. Det skulle gynna hela destinationen.

Reguljärtrafiken till och från Scandinavian Mountains Airport fortsätter till efter påskloven och startar igen till nästa vintersäsong. Men enligt Gunnar Lenman har flygplatsen redan fått flera förfrågningar på att ta emot chartrade konferensresor under sommaren och hösten.

– Vi ser en stor tillväxtpotential under sommarhalvåret kopplat till fjälldestinationernas ökade satsning på att bli året runt-destinationer.

Scandinavian Mountains Airport öppnar samtidigt som klimatdebatten är hetare än någonsin. Hur arbetar ni med hållbarhet?

– Vi har en prismodell som premierar de miljövänligaste flygbolagen och målet är ett fossilfritt flyg. Och så jobbar vi även med vårt eget hållbarhetsarbete och tankar till exempel  HVO-diesel i nästan alla våra fordon. Vår målsättning är att verka i samklang med naturen. Det är ju den vi vill visa upp, säger Gunnar Lenman.

Satsa på take away till hemestern

Satsa på take away till hemestern

När fler semestrar på hemmaplan kan det bli trångt på de lokala restaurangerna. Därför bör du satsa på take away så att inga kunder behöver vända i dörren