Annons

Sängplatser hett eftertraktade inför rally-VM i Umeå

zoom ”Först och främst gör vi evenemanget för vår lokala besöksnäring”, säger Gabriella Hed Vall, mötes- och evenemangsansvarig på Visit Umeå. Foto: Rally Sweden/McKlein
”Först och främst gör vi evenemanget för vår lokala besöksnäring”, säger Gabriella Hed Vall, mötes- och evenemangsansvarig på Visit Umeå. Foto: Rally Sweden/McKlein
NYHETER. Umeå är ny värd för Rally Sweden, Sveriges största årligen återkommande sportevenemang. Nu är alla kommersiella boenden fullbokade och arrangören vänder sig till allmänheten på jakt efter fler sängplatser.
Annons

För första gången sedan tävlingen startade 1973 är Umeå värd för den svenska rally VM-deltävlingen. Folkfesten som går av stapeln 24-27 februari 2022 väntas locka uppåt 100 000 besökare och stadens alla kommersiella boenden är fullbokade. För att klara besökstrycket uppmanas nu privatpersoner att hyra ut sina bostäder.

– Först och främst gör vi evenemanget för vår lokala besöksnäring. När vi fick veta att Sveriges största rallytävling skulle komma hit var vår absoluta prio att fylla våra kommersiella boenden. Men under hösten har efterfrågan varit så hög att vi behöver göra som många andra orter vid stora evenemang och även erbjuda andra sorters boenden, säger Gabriella Hed Vall, mötes- och evenemangsansvarig på Visit Umeå.

Enklare boenden för stora sällskap extra intressanta

Gabriella Hed Vall nämner orienteringstävlingen O-ringen som ett framgångsrikt exempel på hur kommersiella och privata boenden tillsammans löser efterfrågan, och hon känner sig inte orolig.

– Bygdegårdar och andra enklare boenden för större sällskap är särskilt intressanta eftersom besökarna ofta kommer i gäng och spenderar mycket tid utomhus, säger hon.

Nu har arrangören av rally VM via sin partner Nordic Travel tagit fram en enkel webblösning där privatpersoner kan förmedla bostäder i samband med eventet.

Folkfest för både rallynördar och nybörjare

Ett stort skäl till att rally VM – som är Sveriges största årligen återkommande sportevenemang – hamnat just i Umeå tror Gabriella Hed Vall beror på att staden erbjuder en modern stadsupplevelse med hög kvalitet på mat och boende samtidigt som naturen är nära.

– Vi har redan en stark möteskultur i Umeå och den här kombinationen passar rally VM väldigt bra. Nu satsar vi på att skapa en folkfest som märks av i hela stan även om själva tävlingen pågår i skogen. Både rallynördar, nybörjare, besökare och umebor ska känna att det finns något för dem.

”Det i särklass största evenemang vi någonsin haft”

Förhoppningen i Umeå är att det här ska bli ett årligen återkommande evenemang.

– Det här är en otrolig chans för oss att utvecklas som evenemangsstad, att lära oss nya saker och ytterligare stärka samverkan mellan kommun, besöksnäring och föreningsliv.

– Sen känns det fantastiskt att få hit en så stor grej under en tid på året då vi inte har mycket annat. Man kan väl säga att det här är det i särklass största evenemang vi någonsin haft, säger Gabriella Hed Vall.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...