Annons

Sänkt moms på naturguidning: ”Stärker konkurrenskraften”

zoom Ekoturismföreningen är nöjd med sänkningen, men oroad<br />
 över Skattverkets krångliga regler för guideföretagen.  Foto: Ekoturismföreningen/Staffan Widstrand
Ekoturismföreningen är nöjd med sänkningen, men oroad
över Skattverkets krångliga regler för guideföretagen.
Foto: Ekoturismföreningen/Staffan Widstrand
NYHETER. I mars föreslog regeringen sänkt moms på naturguidningar, ett förslag som nu har blivit verklighet för landets cirka 1500 guideföretag.
Annons

Ekoturismföreningen har sedan 2009 regelbundet tagit upp det, enligt dem, orimliga i momsnivån för små företag som utför naturguidning. Nu har regeringen lyssnat och sänker momsen på guidning i naturområden från 25 till 6 procent. Den nya momssatsen började gälla 1 januari i år.

–I grunden är detta jättebra, dessa företag personifierar reseanledningen, för oss i Sverige och kanske i ännu högre grad för de som kommer utifrån. Marknadsföringsvärdet av de gästerna är väldigt intressant för Sverige så det är bra att de kan växa, säger Per Jiborn, generalsekreterare på Ekoturismföreningen.

Per Jiborn menar att den sänkta momsen stärker konkurrenskraften för dessa företag, vilket är bra för hela besöksnäringen och Sverige.

– På sikt är detta inte en kostnad, utan något som kommer att generera mer pengar till statskassan, säger Per Jiborn.

Inte helt nöjd

Lite smolk i glädjebägaren är att Skatteverket, enligt Per Jiborn, har komplicerat reglerna för vad som måste gälla för att få ta 6-procentig moms. Det handlar i första hand om vad som får betraktas som naturområde och inte. Till exempel får inte ängs- och hagmark eller lantbruksenheter betraktas som naturområde, vilket betyder att guidning på dessa områden inte omfattas av den nya momsen.

– Detta skapar en osäkerhet hos företagen kring vad som gäller, vad som är att betrakta som naturområde där momsen får gälla.

Och vad är risken med det?

– I vissa fall kanske man inte vågar sänka momsen, dessa företag har inga juridiska experter och vill inte riskera att åka på en revision.

I Skatteverkets vägledning står även vad man som guide får och inte får säga för att den nya momssatsen ska gälla, samt vilka transportmedel som är tillåtna.

– I normalfall får guidningarna inte ske på häst, hundspann eller i form av forsränning vilket är tre stora verksamheter där momssänkningen inte gäller. Så detta är en 75-procentig seger, och snårigheterna får vi hoppas löser sig på något sätt, säger Per Jiborn.

Har varit svårt att se logiken

Joakim Malm, vd och grundare till naturguideföretaget Iceguide/Stockholm Adventures är ett av många företag som välkomnar sänkningen.

– Jag tycker att det är grymt för att detta stärker vår konkurrenskraft, i och med att vi verkar på en internationell marknad och mäts mot andra destinationer.

Vad hoppas du på?

– Ökat antal turister, men sedan är det bra att regeringen äntligen har fått upp ögonen för detta. Det har ibland varit svårt att förstå logiken i varför andra näringar har fått undantag men inte vi. Du har 6 procents moms på att titta på djur bakom galler men 25 procent på wildlife safari, vilket har varit ologiskt. Det lobbyarbete som Ekoturismföreningen har gjort har äntligen gett effekt, säger Joakim Malm.

 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...