Annons

Sara Hectors OS-guld ett uppsving för Kungsberget

zoom Sara Hector har fått en av Kungsbergets backar uppkallade efter sig. Foto: Ski Team Sweden Alpine
Sara Hector har fått en av Kungsbergets backar uppkallade efter sig. Foto: Ski Team Sweden Alpine
NYHETER. OS-guldet i Peking innebar det breda genombrottet för Sara Hector och även hennes hemmabacke har fått ta del av uppmärksamheten.
Annons

Kungsberget, som drivs av Branäsgruppen, har nämnts i medierna betydligt mer än vanligt den senaste tiden. Anledningen är förstås Sara Hectors otroliga framgångar i skidbackarna.

Alla ville prata med OS-hjälten

När storslalomstjärnan från Sandviken, hemmahörande i Kungsbergets AK, tog hem ett OS-guld ville alla prata med hela landets OS-hjälte.

Johnny Jernqvist är platschef i Kungsberget.

– Det var en jättehärlig känsla när hon vann guldet, inte minst för att hon kommer härifrån och har tränat här under de flesta av sina år. Man kände en otrolig stolthet. Sedan ska jag inte sticka under stol med att vi rider på hennes framgångar. Vi nämndes i media hela tiden och det var givetvis bra PR för oss, säger han.

En skidbacke bär hennes namn

Som ett sätt att visa sin uppskattning har den lokala skidhjälten nu fått en skidbacke i Kungsberget uppkallad efter sig. Det är Västbacken som genomgått ett namnbyte och numera heter Sara Hector-backen.

Hyllningen tillkännagavs i lördags, när guldmedaljören var på plats i sin gamla hemmabacke för ALS Challenge, en välgörenhetstävling som hade premiär 2019. Pandemin innebar dock att den inte kunde genomföras 2020 eller 2021.

Men i år var det dags igen.

Initiativet till tävlingen kom från Sara

– Initiativet till tävlingen kom från Sara själv. Hennes mamma blev sjuk i ALS och hon ville samla in pengar. Man köper en lott för hundra kronor och den som vill får även en nummerlapp och kan vara med och tävla. Alla intäkter går till ALS-forskningen, säger han.

Vad har det för värde för marknadsföringen att en av ens ”egna” åkare vinner ett OS-guld?

– Det har väldigt stor betydelse. Nu när hon är så stor vet alla också varifrån hon kommer, så även vi syns. Det är många som får upp ögonen för oss. Sedan hur mycket det betyder i slutändan kan jag inte avgöra, men jag tror det kommer bli ett skapligt uppsving för oss för att hon varit så duktig och tagit medaljen. Det gör att intresset hos gemene man ökar och det är det jag tror att vi kan vinna på.

– Sedan blir det en kick för klubben också, en morot för de som tränar att köra ännu hårdare.

Hoppas på årlig tillställning

Vad gäller samarbeten hoppas Johnny Jernqvist att ALS Challenge blir en årligen återkommande tillställning.

– Vi är fruktansvärt glada över att hon vill göra det här hos oss.