Annons

Säsongsöppning och utbyggnadsnytt på Gröna Lund

zoom Invigning med ballerina, Christoffer, Jack, Joel och Otto från 4B. Akrobater och dansare.<br />
Vd Magnus Widell, förskoleklassarna Miranda och Henry, Christer Fogelmarck, koncernchef för Parks och Resorts
Invigning med ballerina, Christoffer, Jack, Joel och Otto från 4B. Akrobater och dansare.
Vd Magnus Widell, förskoleklassarna Miranda och Henry, Christer Fogelmarck, koncernchef för Parks och Resorts
NYHETER. Besöksliv var på plats inför säsongsöppningen av Gröna Lund- så går slaget om utbyggnaden, tennisstjärnans nya femkamp och de av pandemins digitala lösningar som blir permanenta.
Annons

När Gröna Lund slår upp sina höga portar för säsongen nu på söndag så är tivolit många erfarenheter rikare, pandemiåren tvingade nöjesparken- så som många andra aktörer inom besöksbranschen att göra både stora och små ändringar i verksamheten, alla var inte till det sämre. När Magnus Widell, vd för Gröna Lund hälsat välkomna från en av tivolits alla scener berättade han om varför Grönan kommer fortsätta med de senaste två årens digitala lösningar i form av bland annat förbokningar.

– Att begränsa antalet gäster ledde till att man faktiskt fick ut mer av besöket, så vi fortsätter att öppna med två pass per dag. Man kommer även kunna fortsätta köpa mat och biljetter digitalt. Sådana stora digitala satsningar hade förmodligen tagit längre tid att genomföra om vi inte haft restriktioner att förhålla oss till under en så lång tid, vi har arbetat kontinuerligt med en mängd olika lösningar under de senaste åren, sa han.

Padel i tiden

Förmiddags och eftermiddagspasset hänger alltså med även framöver inför en efterlängtad sommarsäsong utan pandemirestriktioner och efter två års tystnad så intar artisterna Gröna Lunds scener igen. Magnus Widell presenterade också årets 5-kampsnyhet, ett samarbete med tennisspelaren Robin Söderling och hans RS Sports och RS Padel.

– Det är inte så vanligt med nya femkampsspel men vad är mer rätt i tiden än padel? frågade sig Magnus Widell och presenterade Söderling som i sin tur förklarade varför padelbollar med hög procent ull är att föredra och vad padelsporten har gemensamt med schack.

På plats var även koncernchefen för Parks och Resorts, Christer Fogelmarck.
I koncernen ingår förutom Gröna Lund även Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland. Fogelmarck säger sig naturligtvis inte ha någon personlig favorit och trots att parkerna har egna distinkta karaktärer så samverkar de i mycket. Gröna Lunds restaurangskola är ett exempel på en idé som kan komma att tas vidare till de andra parkerna.

– Den har gått bra och nästan alla elever på restaurangskolan har blivit erbjuden anställning här på Gröna Lund efter avslutad utbildning, säger han till Besöksliv.

Dom för utbyggnaden inom kort

Utbyggnader och planprocesser tillhör också arbetet med Parks and Resorts parker även om utbyggnaden av parkeringen som tillhör Gröna Lund som bekant blivit särskilt omskriven och omdebatterad. Christer Fogelmarck ser ljuset på vad som varit en ovanligt lång process.

– Efter fyra år och tusentals sidor utredning så närmar sig detta nu ett slut. För ungefär en vecka sedan ansågs ärendet vara färdigutrett och alla parter har fram till den 29 april att lämna in en skriftlig framställning. Och sen, ja sen blir det ja…eller nej.

Expansionsplanerna har tidigare stoppats av Mark- och miljödomstolen med anledningen att det inte är tillåtet att utvidga anläggningar och byggnationer i en nationalstadspark som Djurgården men har överklagats av Gröna Lund och Stockholms Stad som hävdar att i det här fallet handlar det inte om oexploaterad mark utan om en parkering.

– Detaljplanen har genomgått en lång process vid det här laget, och nu återstår att ta reda på om detta faktiskt är en olaglig utvidgning och om utvidgningen av Gröna Lund hotar den kulturhistoriska miljön. Länsstyrelsen och Riksantikvarieämbetet tycker olika där, säger Christer Fogelmarck som hoppas på besked innan midsommar.

Gröna Lund har försökt utveckla marken som i dag är en stor parkering sedan 1990-talet och förhoppningen är att förvandla den till ett varierat tivoliområde som blandar attraktioner och restauranger med natur av parkliknande karaktär.

– Jag är full av tillförsikt, men för att det ska bli något annat än en parkering måste man ha en planprocess – annars blir det parkering för en lång tid framåt. Jag tror det skulle betyda mycket för Stockholm och för Stockholms besöksnäring om vi kunde bygga ut, sa han.

Framtidens besökare tycker till

När smyginvigningen lider mot sitt slut och säsongens allra första provåkare samlas för att gå mot utgången är det i alla fall en dom som faller till fördel för Gröna Lund, klass 4B från Parkhemsskolan in Tullinge har testat attraktioner och italiensk glass på skoltid. Något som Christoffer, Jack, Joel och Otto känner sig rätt nöjda med.

– Vi har vetat om att vi ska hit i ungefär två veckor och har just testat Pop-Expressen, säger de och ger den bra betyg. Förra årets största nyhet berg och dalbanan Monster är också en hit hos kompisgänget, om något läskigare.

Ett par förskoleklassare är också bland säsongens första besökare. Miranda 7 år från Nacka har ett par nya idéer på attraktioner som hon berättar för vd Magnus Widell.

– En undervattensbubbla på räls så man får se i djupet, förklarar hon. Om ni vill bygga under vattnet.

Många spelare har kommit tillbaka

Många spelare har kommit tillbaka

Efter pandemin har de spelande gästerna hittat tillbaka till Vegas och antalet nya spelare har ökat markant. I år har ungefär 30 000 nya spelare registrerat sig hittills och störst är ökningen bland 18–30-åringarna...