Annons

”Det kan bli fråga om att vi lämnar enskilda hotell”

zoom Scandics vd Jens Mathiesen sätter press på hyresvärdarna och sänker hyresbetalningarna. Foto: Scandic
Scandics vd Jens Mathiesen sätter press på hyresvärdarna och sänker hyresbetalningarna. Foto: Scandic
NYHETER. Scandic ser effekten av ökad smittspridning och skärpta restriktioner under hösten. "Kommer pandemin att drabba branschen hårdare får vi se om vi tillfälligt ska stänga ner hotell", säger vd Jens Mathiesen till Besöksliv.se.
Annons

Coronapandemins andra våg slår nu mot Scandics hotell. Den ökade smittspridningen och skärpta restriktioner påverkar bokningsläget.

I september och oktober hade kedjan en beläggningsgrad på 33 procent, vilket är ungefär hälften av normalt. Nu försämras läget ännu mer – och det går snabbt. Jens Mathiesen flaggar för att beläggningen blir lägre i november.

– För två veckor sedan såg november ut att hamna på ungefär samma nivå som oktober. Nu har möten ställts in och vi ser en försämring, speciellt på affärssidan, säger Jens Mathiesen.

Samtidigt blöder flera av Scandics hotell i storstäderna pengar och brottas med höga hyror. Hotellkedjan sätter nu press på fastighetsägarna. ”Vi intensifierar nu förhandlingarna med hyresvärdarna och kommer därför reducera hyresbetalningarna fram till att överenskommelser om nya villkor har nåtts.”, skriver bolaget i rapporten.

– Vi har betalt helt normala hyror sedan pandemin började. Ägarna har skjutit till nytt kapital genom en aktieemission. Vi har också fått hjälp från staten med permitteringsstöd och omsättningsstöd. Vi har gjort allt vi kan och då är det inte rimligt att hyran på vissa hotell överstiger omsättningen.

Det gäller framförallt hotell med fasta hyror i storstadslägen. Ungefär vart femte Scandichotell har idag hundra procent fasta hyror, enligt Jens Mathiesen.

– Det är inte rimligt att hyresvärdarna ska vara de enda som inte är drabbade av pandemin. Scandic är Nordens största hotelloperatör och skulle inte vi klara det här vet jag inte vart de ska vända sig, säger han.

Trots ett förbättrat läge under sommaren och den tidiga hösten blev det tredje kvartalet tufft för Scandic. ”Beläggningsgraden uppgick till 36 procent i kvartalet vilket är ungefär hälften av vad som tidigare varit normalt, och under vad som krävs för uthållig lönsamhet.”, skriver bolaget i rapporten.

Med ett vikande bokningsläge riskerar Scandic att lönsamheten försämras ytterligare. Bland Scandics hotell i Norden är det idag enbart tio i Finland som är stängda. Men Jens Mathiesen utesluter inte att det kan bli fler om pandemin förvärras och fortsatta restriktioner råder.

– Om vi inte får stöd måste vi hitta en modell där vi inte förlorar pengar. Det kan bli fråga om att vi lämnar enskilda hotell.

Under tredje kvartalet var det framförallt Scandics hotell i storstäderna som gick dåligt medan de ökade fritidsresandet och inhemska affärsresenärer främst gynnat hotellen på mindre orter.

”Den stigande efterfrågan under kvartalet var i stor utsträckning driven av inhemsk turism. Det har varit en mycket stor skillnad i beläggningen mellan olika orter. Hotellen på vissa turistdestinationer hade en mycket hög beläggning under sommaren, medan de större städerna fortsatt har påverkats negativt av inställda evenemang, samt mötes- och reserestriktioner. ”, skriver bolaget i rapporten.

Scandic har nu skrivit avtal om att ta över det konkursdrabbade tidigare First Hotel Arlanda med 150 rum, meddelade bolaget i samband med rapporten. Hyran är omsättningsbaserad.

– Hyresavtalet för Scandic Arlandastad ger en rimlig riskfördelning mellan oss och fastighetsägaren, konstaterar Jens Mathiesen.